НГШ Интервјуа

Интервју на Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески за МИА пред претстојниот Самит на НАТО во Чикаго, САД

1. Какви се Вашите очекувања, од аспект на воената област, од НАТО Самитот  во Чикаго за прием на Република Македонија, со оглед на тоа дека АРМ ги исполнува речиси сите потребни стандарди ?  На Самитот на НАТО во Букурешт беше донесена неправедна одлука, што од наша страна беше прифатено со доза на разочарување. Но, во […]

Интервју со началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески за списанието „Штит“

Господине генерал, на крајот сме на уште една година, а на почетокот на годината во којашто одбележуваме 20 години од формирањето на АРМ. Како ги оценувате изминатите години на растеж и развој на АРМ, особено изминатата година, имајќи предвид дека за прв човек на Армијата бевте назначени на Денот на Армијата на Република Македонија?             […]

ИНТЕРВЈУ ЗА ДНЕВНИОТ ВЕСНИК ,,Дневник“

КОСОВО НЕ НИ Е ЗАКАНА, ТУКУ НОВ ПАРТНЕР Врз основа на размената на податоците во рамки на надлежните институции, каде што за нас клучна улога има Службата за безбедност и воено разузнавање во МО, ние не располагаме со информации што говорат за влошување на безбедносната ситуација од повисок интензитет, особено на делот од границата со […]

Интервју за Интернет порталот ,,Без пардон“

Какво е чуството да се биде прв униформиран човек на армијата на Р.Македонија ? – Да се биде на чело на Армијата на Република Македонија, како носител на највисоката должност – Началник на Генералштабот, е пред се голема одговорност за оној кој ја извршува. Како што истакнав и на церемонијата за примопредавање на должноста, која […]