Urime për Maqedoninë nga sekretari i mbrojtjes së SHBA dhe ministrat e A5: SHBA – Karta e Adriatikut përmbush misionin e saj

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska sot në Zagreb mori pjesë në një takim të veçantë ministror të SHBA-Kartës së Adriatikut, në takimin e parë në të cilën Maqedonia si një nga anëtarët themelues të iniciativës, vjen me një ftesë për t’u bashkuar me NATO-n. Ministrja Shekerinska u përgëzua për depërtimin e Maqedonisë drejtë Aleancës nga Sekretari i amerikan Mbrojtjes Matisse, nga bashkë-kryesuesit e takimit, ministrat e mbrojtjes të Kroacisë, Krstiçeviq dhe i Malit të, Zi Boshkoviq, nga kolegët nga Sllovenia, Shqipëria dhe Bosnja dhe Hercegovina Andrea Katiç, Olta Xhaxhka dhe Marina Pendesh.

Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së Matisse përcolli urime për marrëveshjen e arritur mes Maqedonisë dhe Greqisë, e cila, siç tha ai, solli në ftesën zyrtare për të filluar bisedimet e për anëtarësimin e Maqedonisë në NATO.

Duke u falenderuar për urimet, ministrja Shekerinska tha se ftesa për në Maqedoninë në NATO dëshmon se SHBA – Karta e Adriatikut përmbush misionin e saj. Ajo tha se pjesëmarrja e homologut të SHBA Matis në takim konfirmon mbështetjen e SHBA për rajonin.

„Maqedonia ka marrë mbështetje të madhe nga ju, nga anëtarët e SHBA – Karta e Adriatikut për të marrë ftesën e NATO-s. A5 funksionon sepse mbështesim njëri-tjetrin. Kjo iniciativë ka qenë e suksesshme për shkak të mbështetjes së vazhdueshme të SHBA-së. Shtetet e Bashkuara janë një partner i rajonit dhe ky partneritet do të prodhojë një aleancë më të fortë të NATO-s dhe një Ballkan më të fortë,” tha Shekerinska.

Ministrja u tha kolegëve të tij nga vendet anëtare të A5 se integrimi i Maqedonisë në Aleancë do të forcojë stabilitetin dhe sigurinë në rajon. Plani i Veprimit për Anëtarësim, nëpërmjet të cilit Maqedonia kaloi për 18 vite, kërkon punë të vështirë në reformat ekonomike, politike dhe të mbrojtjes, tha ministrja, duke shtuar se në 13 muajt e fundit qeveria arriti të mbyllë dy çështje të rëndësishme me fqinjët.

Anëtarësimi në NATO është një vullnet i shumicës së qytetarëve të Maqedonisë, theksoi ministrja, duke shtuar se hapat e ardhshëm janë arritja dhe mbajtja e buxhetit të mbrojtjes në nivelin e 2 përqind të prodhimit të brendshëm bruto, vazhdimësinë e reformave të mbrojtjes dhe kontributin në operacionet paqeruajtëse ndërkombëtare.

Para fillimit të takimit, ministri Shekerinska pati një takim me ministrin e Ministrisë së Forcës së Sigurisë së Kosovës, Rrustem Berisha.

Në takimin e djeshëm të Alenacës së NATO-s, Maqedonia mori ftesën e shumëpritur për bisedimet lidhur me pranimin në Aleancën e NATO-s. Pas kësaj ftese, pasojnë disa muaj bisedime dhe hapa për integrimin në strukturën e NATO-s, pas së cilës do të nënshkruhet protokolli i pranimit, procesi i ratifikimit do të fillojë në të gjitha vendet anëtare të Aleancës, duke i dhënë Maqedonisë të drejtën për të marrë pjesë në takimet e NATO-s.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail