Sekretari i Shtetit Nikoliç në takim në procesin e SEDM në Gjeorgji

Sekretari i shtetit në Ministrinë e Mbrojtjes, Dragan Nikoliç, së bashku me një delegacion nga Ministria, sot në Batumi, Republika e Gjeorgjisë, morën pjesë në një takim të “SouthEastDefenceMinisterial – SEDM” në nivel të ministrave të mbrojtjes të shteteve anëtare.

Përveç delegacionit nga Republika e Maqedonisë, në ceremoni morën pjesë delegacione nga të gjitha vendet anëtare të SEDM, të përfaqësuara nga ministrat e mbrojtjes, sekretarët e shtetit, drejtorët e politikave të mbrojtjes, ambasadorët, si dhe përfaqësues nga Komanda e Brigadës së Europës Juglindore (SEEBRIG).
Në takim, krahas miratimit të dokumenteve të rëndësishme për punën e mëtejshme dhe zhvillimit të SEDM – procesit, ministrat e mbrojtjes dhe zyrtarë të lartë nga shtetet anëtare të procesit SEDM nënshkruan dokumentin “Vendndodhja e Komandës SEEBRIG dhe tabelën për rrotacionin e pozicioneve kritike pas vitit 2015 “, e cila zyrtarisht konfirmon se Republika e Maqedonisë në periudhën 2020 deri në 2026 do të jetë nikoqire e Shtabit SEEBRIG dhe Ministria e Mbrojtjes së Republikës së Maqedonisë do të jetë kryesuese e procesit SEDM gjatë një periudhe prej 2027 deri 2029 dhe nga 2033 deri 2035.

Pjesëmarrësit përshëndetën përparimin e iniciativave të tilla si stërvitja e zhvillimit të simulimit, ndërlidhja e objekteve mjekësore ushtarake, ndërtimi i integritetit dhe zhvillimi i liderëve gra në mbrojtje, si dhe zhvillimi i një portali të SEDM të përhershëm në internet.

SEDM paraqet një proces bashkëpunimi në mes të Ministrive të Mbrojtjes të Evropës Juglindore (SEE), që u iniciua fillimisht në mars të vitit 1996 në Tiranë, si i pari i pas një sërë takimesh të ministrave të mbrojtjes, zëvendësministrave të mbrojtjes dhe zëvendës-shefave të Shtabit të Përgjithshëm të vendeve të Evropës Juglindore.

Vendet anëtare të SEDM janë: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Kroacia, Gjeorgjia, Greqia, Italia, Mali i Zi, Rumania, Serbia, Sllovenia, Maqedonia, Turqia, Ukraina dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa Moldavia ka statusin e vendit vëzhgues.

Thelbi i procesit SEDM është forcimi i bashkëpunimit politiko-ushtarak në rajon në mënyrë që të përmirësohet stabiliteti dhe siguria në EJL. Në periudhën 2017-2019, organet koordinuese të nismës SEDM drejtohen nga Republika e Greqisë.

Në prag të takimit, sekretari i shtetit Nikoliç pati një takim me përfaqësuesit e Ministrisë kroate të Mbrojtjes, ku u diskutua për bashkëpunimin në mbrojtje midis dy vendeve dhe u shpreh mbështetja për anëtarësimin e Maqedonisë në NATO.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail