Jolevski për Ditën e NATO-s: Në vitin 2016 Maqedonia u dëshmua si lider në bashkëpunimin rajonal në fushën e mbrojtjes

Sot në Shtëpinë e ARM-së në Shkup, në bashkë-organizim të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Këshillit Euro-Atlantik, tradicionalisht, përmes një konference për shtyp u shënua 4 prilli – Dita e NATO-s, apo ditën kur 68 vjet më parë u nënshkrua Traktati i Uashingtonit dhe u formua Aleanca e Atlantikut të Veriut.

Në konferencën për shtyp, ministri i Mbrojtjes së Republikës së Maqedonisë, Zoran Jolevski u ndal në çdo gjë që NATO do të thotë për botën moderne dhe objektivat strategjik të Republikës së Maqedonisë, duke përfshirë anëtarësimin në NATO. “Aleanca Atlantikut të Veriut sot është shumë e rëndësishme për ruajtjen e paqes në botë, promovimin e marrëdhënieve midis popujve, parandalimin e luftërave, promovimin e të drejtave të njeriut dhe zhvillimin e përgjithshëm të vendeve”, theksoi ministri.

Ministri Jolevski tha se në vitin 2016 Maqedonia ka dëshmuar veten si një lider në bashkëpunimin rajonal në mbrojtje. Vitin e kaluar është marrë vendimi që komanda e SEEBRIG – Brigada Europiane Juglindore nga 2020 deri në 2027 të stacionohet në Maqedoni, ndërsa në Shkup u hap selia e Forcave Mjekësore Ballkanike, e cila është organizata e parë rajonale me seli të përhershme në Republikën e Maqedonisë. Ministri gjithashtu përmendi Qendrën Rajonale për Marrëdhënie me Publikun, si qendër partnere e NATO-s. Akademia Ushtarake merr karakter rajonal – pothuajse 1/3 e kadetëve vijnë nga rajoni. Përveç kësaj, këtë vit Maqedonia kryeson iniciativat A-5, në kuadër të cilave do të propozohet iniciativa të tilla si bashkëpunimi A-5 të mund të përdoret për koordinimin më të fortë të qendrave trajnuese rajonale, dhe kjo organizatë rajonale mund të përdoret për dërgim të përbashkët të paqeruajtësve në misionet e OKB-së.

Lidhur me Republikën e Maqedonisë, ministri shtoi se kontributi i gjatë në operacionet e kryesuara nga NATO dhe përfshirja në mekanizmat partneritare nga viti 1995 ka kontribuar në zbatimin e reformave të mbrojtjes dhe rritjen e kapaciteteve kombëtare.” Ne kemi ndërtuar ushtri të denjë për respekt, një ushtri që është e gatshme në çdo kohë për të përmbushur detyrat e veta kushtetuese dhe një ushtri që në mënyrë të barabartë bartet me aleatët tanë në misionet paqeruajtëse ndërkombëtare”, tha ministri, duke shtuar se Armata e Republikës së Maqedonisë ka arritur ndërveprimin e kërkuar dhe plotësimin e kritereve për anëtarësim në NATO.

Jolevski theksoi se Maqedonia po vazhdon të punojë në përmirësimin e kapaciteteve të Armatës, dhe si shembull përmendi procesin e modernizimit që është duke u zhvilluar. Investimi i 317 milionë eurove për dhjetë vjet ka filluar të japin fryte – në rrjedhë është prokurimi i pajisjeve të reja, në përputhje me standardet e NATO-s për pjesëtarët e Regjimentit për Operacione Speciale, ndërsa procesi i riparimit të helikopterëve ka filluar dhe është duke ecur sipas dinamikës së planifikuar. Ministri theksoi se sa i përket buxhetit, 20% e fondeve për mbrojtje të këtij viti janë të destinuara për modernizimin.

„Maqedonia në të ardhmen do të veprojnë në mënyrë konstruktive dhe do të marrë hapat e nevojshëm për të mbrojtur sigurinë kombëtare dhe sigurinë në rajon dhe më gjerë. Unë jam i bindur se përpjekjet tona do të vlerësohen siç duhet dhe se Maqedonia do të marrë vendin e merituar gjatë si anëtare e plotë e Aleancës, me çka shtetet anëtare do të tregojnë qasjen e tyre serioze për sigurinë në rajon,” konkludoi ministri Jolevski në fjalimin e tij.

Në konferencën për shtyp mes të tjerëve kanë marrë pjesë gjithashtu ambasadorët, amerikan Jess Bailey, kroat Danijela Barashiq dhe spanjoll, Ramon Abaroa Carranza, si dhe Kryetari i Këshillit Euroatlantik të Maqedonisë, Ismet Ramadani.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail