Nga pres-konferenca e përbashkët i kryeministrit Zaev, sekretarit të Mbrojtjes së SHBA-së Matis dhe ministres së Mbrojtjes, Shekerinska: Miratimi i marrëveshjes së Prespës në referendum do të sigurojë pozitën e vendit në NATO si një partner i barabartë me të gjitha shtetet e tjera anëtare

I pritur me nderimet më të larta të shtetit, sekretari i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, James Norman Matisse, në kuadër të vizitës së tij zyrtare në vendin tonë, u takua sot me kryeministrin e Republikës së Maqedonisë Zoran Zaev.
Kryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë Zoran Zaev, i shoqëruar nga anëtarët e delegacionit qeveritar së bashku me zëvendëskryeministren e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë dhe Ministre e Mbrojtjes, Radmilla Sekerinska, mbajti një seancë plenare ku sekretari i Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara James Matisse u shoqërua nga ambasadori i SHBA-së James Bailey, si dhe anëtarë të Sekretarit të Mbrojtjes të SHBA dhe përfaqësues të Pentagonit të SHBA-së.

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, Zoran Zaev, zëvendëskryeministrja e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë dhe ministre e Mbrojtjes, Radmilla Sekerinska dhe Sekretari i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, James Matisz, mbajtën një konferencë të përbashkët për shtyp ku folën mbi temat më të rëndësishme të diskutuara në takim.

Në fjalën e tij në konferencën për shtyp kryeministri Zaev theksoi se vizita e sekretarit të Mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, James Matisse, vjen në një periudhë të jashtëzakonshme, kur qytetarët e Republikës së Maqedonisë po përgatiten në mënyrën më demokratike, në një referendum, për të hedhur votën e tyre për pranimin e marrëveshjes me Greqinë nga Prespa, dhe me këtë edhe për anëtarësimin tonë në BE dhe NATO.

„Vizita juaj është një konfirmim tjetër i afirmimit dhe inkurajimit të partneritetit tonë strategjik dhe është një sinjal i fortë për korrektësinë e politikave të Republikës së Maqedonisë që po ndërmerr në drejtim të promovimit të dialogut, tolerancës dhe bashkëpunimit rajonal. Në këtë drejtim, mbështetja e Shteteve të Bashkuara është gjithmonë këtu dhe paraqet një inkurajim të fortë,” tha kryeministri Zaev.

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë theksoi se ftesa e anëtarësimit në NATO që ne morëm në Bruksel më 12 korrik të këtij viti na inkurajoi të vazhdojmë edhe më intensivisht me reformat dhe përgatitjet që do të na bëjnë nga anëtari i 30-të i Aleancës.
„Për Republikën e Maqedonisë, integrimi në NATO dhe BE nuk ka alternativë. Kjo është konfirmuar nga shumica e qytetarëve tanë. Për qytetarët e Republikës së Maqedonisë, konsensusi për çështjen e anëtarësimit tonë në NATO është rezultat i vlerave të pranuara të përbashkëta nga Aleanca. Këtë e dëshmojmë me pjesëmarrjen tonë aktive në misionet e NATO-s. Armata e Republikës së Maqedonisë është një partner i përkushtuar i SHBA-së dhe ushtarëve të shteteve të tjera anëtare të NATO-s në misionet paqeruajtëse “, tha kryeministri Zaev.

Zëvendëskryeministrja e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë dhe ministre e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, përkujtoi se për herë të parë në historinë tonë si shtet i pavarur, na ndodh që Brenda vitit, në më pak se 6 muaj, sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së dhe ministrja e Mbrojtjes së Maqedonisë të realizojnë 2 takime , në Uashington dhe në Shkup dhe se kjo gjithashtu flet për angazhimin personal të sekretarit të Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara, James Matisse për Maqedoninë dhe anëtarësimin e saj në NATO.

„Ndodheni në një Maqedoni që është ndryshe nga shteti që kemi parë pak më shumë se një vit më parë … Sot Maqedonia është një vend me ftesë të NATO-s, pa çështje të hapura me fqinjët e saj, është një shembull bashkëpunimi në rajon dhe një vend i përgatitur nga një partner i provuar për t’u bërë një aleat dhe një anëtar i aleancës më të suksesshme politike dhe të sigurisë. Nuk kemi asnjë dilemë që e ardhmja jonë është në Aleancën e NATO-s, në të njëjtën tavolinë me Shtetet e Bashkuara dhe me aleatë të tjerë “, tha ministrja Shekerinska.

Shekerinska shprehu besimin se qytetarët e Maqedonisë do ta kuptojnë mundësinë në referendumin e ardhshëm më 30 shtator dhe do të deklarohen për Maqedoninë, të sigurt dhe të begatë, anëtare e Aleancës së NATO-s dhe Bashkimit Evropian.

„Mbaj mend fjalët tuaja në Pentagon, se nuk dëshironi të shihni Maqedoninë të ndalur në dyert e NATO-s. Ndërkohë, ju keni ndihmuar Maqedoninë të merr ftesën e NATO-s dhe sot jeni këtu në Maqedoni. Jam e bindur se më 30 shtator qytetarët do të deklarohen se janë PËR Maqedoninë e cila do të jetë e sigurt, e begatë, e zhvilluar ekonomikisht, PËR Maqedoni, e cila, së bashku me Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë, ndihmon në ndërtimin e paqes dhe prosperitetit të përbashkët “, përfundoi ministrja.

Sekretari i Mbrojtjes së SHBA.-së James Matisse, në fjalën e tij për gazetarët dhe publikun maqedonas, falënderoi për pritjen e përzemërt dhe bisedimet e frytshme në takim. Ai theksoi se kjo vizitë dhe bisedimet miqësore konfirmojnë mbështetjen e fortë të dy vendeve si partnerë strategjik që ndajnë vlerat e përbashkëta.

Ai shprehu shpresën dhe dha mbështetjen e tij për të gjithë ata që avokojnë për një rezultat të suksesshëm në referendumin më 30 shtator, me të cilin qytetarët e Republikës së Maqedonisë do të bëjnë një tjetër hap të madh historik dhe se me miratimin e marrëveshjes së Prespës ata do të sigurojnë vendin e shtetit në NATO, si një partner i barabartë me të gjitha shtetet e tjera anëtare.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail