Shekerinska – Cray: Partneritet i fortë dhe i drejtpërdrejtë midis ARM dhe Gardës Kombëtare të Vermontit për përvoja, njohuri dhe kapacitete më të mëdha

Ministrja e Mbrojtjes Radmila Shekerinska u takua sot me komandantin e Gardës Kombëtare të Shtetit të Vermontit, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, gjeneral-major Stephen Cray. Takimi mbahet në kuadër të vizitës zyrtare të gjeneralit Cray në Republikën e Maqedonisë. Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Republikën e Maqedonisë, Jess Bailey ishte gjithashtu i pranishëm në këtë takim.
Të dyja palët shprehën kënaqësi të madhe nga partneriteti i sinqertë që ka ekzistuar për 22 vjet. Në periudhën që nga viti 1995 e deri më sot, më shumë se 850 aktivitete janë realizuar me Gardën Kombëtare të Vermontit. Më shumë se 4,500 pjesëtarë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe ARM kanë pasur mundësinë të njihen me standardet, taktikat dhe teknikat e funksionimit të Gardës Kombëtare të Vermontit, standardet e SHBA-së dhe NATO-s.

„ Falë këtij bashkëpunimi, ne kemi ngritur standardet e ARM-së në përputhje me standardet e Aleancës së NATO-s, “tha ministrja.

Duke folur për qëllimin tonë strategjik, anëtarësimin në NATO, ministrja Shekerinska theksoi se Maqedonia llogaritën në partnerët e saj strategjik, veçanërisht tani kur punojmë me shpejtësi dhe sinqeritet drejt anëtarësimit në NATO. “Maqedonia – një anëtare e NATO-s është një qëllim i përbashkët, sepse i shërben dy interesave të mëdhenj – një rajoni stabil, por gjithashtu qytetarëve të të sigurtë dhe stabil të Republikës së Maqedonisë”, shtoi ministrja.

Gjenerali Cray theksoi se nga 70 partneritetet e Gardave Kombëtare të SHBA-së nëpër botë, partneriteti i Gardës së Vermontit me ARM është një nga shembujt më të suksesshëm të bashkëpunimit që ka potencial të pakufizuar. “Partneriteti strategjik është me të vërtetë i dobishëm për të dy vendet dhe ne jemi krenarë për gjithçka që kemi arritur të sigurojmë për Maqedoninë, por edhe për përvojën që kemi fituar këtu në Maqedoni. Ne jemi vërtet krenarë për suksesin që kishim në Misionin e “Feniks” në vitin 2010 “, tha gjenerali Cray.

Ai tha se integrimi i Maqedonisë në NATO është pjesë e qëllimeve të partneritetit dhe se gjatë vizitës do të diskutojë aktivitetet që do të ndërmerren në vitet e ardhshme, si dhe për ndihmën në drejtim të anëtarësimit në NATO dhe qëllimeve të tjera të vendit. Gjenerali gjithashtu foli për mbështetjen në përgatitjen e Shqyrtimit Strategjik të Mbrojtjes, si dhe përmirësimin e kapaciteteve dhe asistencës në trajtimin e fatkeqësive natyrore, zhvillimin e nënoficerëve, arsimin dhe kapacitetet inxhinierike.

Kontakt Programi Ushtarak, pjesë e të cilit është bashkëpunimi mes Armatës së Republikës së Maqedonisë dhe Gardës Kombëtare të Vermontit, erdhi nga Memorandumi i Bashkëpunimit të vitit 1994. Partneriteti bazohet në katër fusha kyçe – stabilitetin, demokratizimin, profesionalizmin ushtarak dhe bashkëpunimin e ngushtë me NATO-n. Brenda misionit “Feniks” në Afganistan, në vitin 2010, 79 pjesëtarë të ARM-së u integruan plotësisht në ekipet e Gardës Kombëtare të Vermontit dhe kryen detyrat më të komplikuara së bashku me partnerët e tyre amerikanë.

Ministrја Shekerinska dhe gjenerali Cray – deklarata për shtyp – video

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail