Насловни

Promovim i librit „Maqedonasja“ nga Hans Erke në gjuhën maqedonaseПромоција на книгата „Македонка“ од Ханс Ерке на македонски јазик

Промоција на книгата „Македонка“ од Ханс Ерке на македонски јазик

Со промоцијата на романот „Македонка – Книга за балканскиот фронт“ од германскиот автор Ханс Ерке на македонски јазик, ние даваме придонес за зголемување на корпусот на бројни преведени литературни и научни дела од германски автори кои заслужуваат особено внимание и се јасно препознатливи по јасно изразената ’Македонистика’ и препознавање на Македонија и Македонците, особено во […]

Multilateral consultations Macedonia – NATO held In Brussels Në Bruksel mbahen konsultime multilaterale Maqedoni - NATOВо Брисел одржани мултилатерални консултации Македонија - НАТО

Во Брисел одржани мултилатерални консултации Македонија – НАТО

Денеска во седиштето на НАТО во Брисел, се одржаа редовните мултилатерални консултации помеѓу Република Македонија и НАТО–Алијансата, состанок на кој учествуваа заменик-министерот за одбрана, Беким Максути, државниот секретар во Министерството за одбрана, Елизабета Чуповска-Ристова и висока делегација на Министерството и на Армијата на Република Македонија. „Денес во седиштето на НАТО во Брисел, заедно со државниот […]

Minister Jolevski on a meeting with students from Stanford UniversityMinistri Jolevski në takim me studentë nga Universiteti StanfordМинистерот Јолевски на средба со студенти од Станфорд Универзитетот

Министерот Јолевски на средба со студенти од Станфорд Универзитетот

Денеска во Министерството за одбрана, министерот Зоран Јолевски оствари средба со група студенти и професори на познатиот Станфорд Универзитет во САД, на која стана збор за безбедноста и миграциите, со посебен осврт на Република Македонија и нејзиниот придонес кон стабилноста на регионот и Европа. Министерот Јолевски посочи дека Македонија како сериозен член на меѓународната заедница […]

Честитка од министерот Јолевски по повод Велигден

Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, по повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден, упати честитка до припадниците на АРМ, вработените во Министерството за одбрана и сите граѓани на Република Македонија од христијанска вероисповед. Големиот празник, Воскресение Христово – Велигден, ги истакнува највозвишените човекови вредности, љубов, мир, меѓусебното почитување, разбирање и помагање. […]

Meeting of Jolevski - McGuire: Mutual agreement on the training of young officers, key to the future of the Army of Republic of MacedoniaTakim Jolevski – McGuire: Dakordimi i ndërsjellë për trajnimin e oficerëve të rinj, kyç për të ardhmen e Armatës së Republikës së MaqedonisëСредба Јолевски – Мек Гваер: Взаемна согласност за обуката на младите офицери, клучна за иднината на Армијата на Република Македонија

Средба Јолевски – Мек Гваер: Взаемна согласност за обуката на младите офицери, клучна за иднината на Армијата на Република Македонија

Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски на средбата со заменик командантот на Копнените сили на САД за Европа, генерал-мајор Тимоти Мек Гваер ја истакна одличната соработка и партнерство со САД во областа на одбраната. Тој додаде дека заедничкото учеството на вежби, како и учеството во мировните мисии, како што е Мисијата „Одлучна подршка“ […]

Jolevski in Rome: Macedonia has fulfilled the criteria; NATO should reach a positive decision on fully-fledged membershipJolevski në Romë: Maqedonia ka përmbushur kriteret, NATO duhet të marrë vendim pozitiv për anëtarësimin e plotëЈолевски во Рим: Македонија ги исполни критериумите, НАТО треба да донесе позитивна одлука за полноправно членство

Јолевски во Рим: Македонија ги исполни критериумите, НАТО треба да донесе позитивна одлука за полноправно членство

Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски денес во Рим, претседаваше на сесијата насловена „Патот до интеграција“ која е дел од Конференцијата во организација на Одбранбениот колеџ на НАТО, на тема „Балканските мрежи и стабилноста – поврзување на соработката и човековата безбедност“. На денешната сесија на која покрај министерот Јолевски како претседавач, говорници беа […]

Jolevski on NATO Day: In 2016 Macedonia proved itself as the leader of regional cooperation in the defence sector  Jolevski për Ditën e NATO-s: Në vitin 2016 Maqedonia u dëshmua si lider në bashkëpunimin rajonal në fushën e mbrojtjesЈолевски за Денот на НАТО: Во 2016 година Македонија се докажа како лидер во регионалната соработка во областа на одбраната

Јолевски за Денот на НАТО: Во 2016 година Македонија се докажа како лидер во регионалната соработка во областа на одбраната

Денес во Домот на АРМ во Скопје, во коорганизација на Министерството одбрана и Евроатлантскиот Совет, традиционално, со прес конференција беше одбележан 4. Април – Денот на НАТО, односно денот кога пред 68 години беше потпишан Вашингтонскиот договор и беше формирана Северноатлантската алијанса. На прес-конференцијата, министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски се осврна на […]

NATO Advanced Cyber School on Combating Terrorism in Cyber Defence commenced in OhridNë Ohër filloi shkolla a avancuar e NATO-s për luftën kundër terrorizmit në hapësirën kibernetikeВо Охрид започна напредната НАТО школа за борбата против тероризмот во сајбер-просторот

Во Охрид започна напредната НАТО школа за борбата против тероризмот во сајбер-просторот

„Како и другите региони во светот и Југоисточна Европа се соочува со предизвици поврзани со редикализацијата и тероризмот во сајбер-просторот, за што е потребен одговор од страна на НАТО и земјите партнери. За нас од исклучителна важност е да ги разбереме глобалните трендови во врска со користењето на сајбер-просторот од страна на ИСИС и другите […]

Започнува проект за популаризација на воениот позив за служба во Армијата на Република Македонија

Започнува проект за популаризација на воениот позив за служба во Армијата на Република Македонија

 Претставници на Министерството за одбрана, заедно со професионални војници, подофицери и офицери на Армијата на Република Македонија, од понеделник, 20 март до крајот на месец април, во средните училишта низ Република Македонија, ќе го реализираат проектот за Популаризација на воениот позив за служба во Армијата на Република Македонија. Тимовите составени од професионалци, вработени во Министерството, […]

Jolevski in Bitola: The relations between Macedonia and Turkey should be an example for cooperation in the regionJolevski në Manastir: Marrëdhëniet mes Maqedonisë dhe Turqisë duhet të jenë shembull për bashkëpunim rajonalЈолевски во Битола: Односите меѓу Македонија и Турција треба да бидат пример за соработка во регионот

Јолевски во Битола: Односите меѓу Македонија и Турција треба да бидат пример за соработка во регионот

Република Турција ѝ дава силна поддршка на Република Македонија од прогласувањето на незавиноста. Турција нèподдржува и на нашиот пат на трансформација во контрибутор кон глобалниот мир и безбедност и прерасунување во рамноправен партнер на НАТО. Тоа го истакна министерот за одбрана Зоран Јолевски во Битола на денешната свеченост по повод годишнината од завршувањето на средното […]

90 ushtarë të ri profesionistë në shërbim të ARM-sëНови 90 професионални војници во служба на АРМ

Нови 90 професионални војници во служба на АРМ

Денеска во касарната Илинден во Скопје се одржа свеченост по повод приемот на 90 нови професионални војници во служба на Армијата на Република Македонија. Министерот за одбрана Зоран Јолевски во своето обраќање посочи дека клучен елемент за успехот на секоја Армија е високо обучениот, мотивиран и квалитетен професионален воен персонал. „Со овој прием на 90 […]

Minister Jolevski in a tour of the accommodation capacities of the ARM on the southern borderMinistri Jolevski në vizitë tek objektet e akomodimit të ARM-së në kufirin jugorМинистерот Јолевски во обиколка на сместувачките капацитети на АРМ на јужната граница

Министерот Јолевски во обиколка на сместувачките капацитети на АРМ на јужната граница

Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, денес беше во обиколка на сместувачките капацитети на Армијата на Република Македонија на јужната граница, односно во околината на Богданци. Во оваа прилика министерот Јолевски истакна дека за време на денешната посета, од страна на командантите и командирите на АРМ кои се одговорни за обезбедување на нашата […]