ВА Вести

Запознавање со културно-историското богатство на Македонија – дел од „Летниот кампус 2014“

Во рамките на четвртата фаза, учесниците на овогодинешниот „Летен кампус 2014“, имаа можност да се запознаат со културното и историско богатство на Република Македонија, а воедно и подобро да се запознаат меѓу себе и да стекнат нови пријателства. Имено, како дел од организирана тура, учесниците ја посетија Битола, каде имаа можност да се запознаат со […]

Ориентационо - кондиционен марш на непознато земјиште

Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште

На третиот ден од меѓународниот Летен кампус 2014 за првпат се спроведе практичната вежба „Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште“ (Land navigation) каде 144 питомци од Македонија, Соединетите Американски држави, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Косово, Германија, Црна Гора, Бугарија поделени во 18 мултинационални тимови работеа на топографска карта по НАТО стандарди со УТМ […]

Summer Campus 2014 - day 2„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ - Втор ден

„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ – Втор ден

Академски дел на летниот кампус Успешно беше реализирана првата фаза од четирите фази од планот на Летниот кампус 2014, која го претставува академскиот дел на кампусот. Оваа фаза траеше два дена, а започна веднаш по отварањто. Академскиот дел од кампусот се состоеше од низа предавања реализирани од страна на еминентни професори од земјата и странство. […]

Hapja e Kampusit Veror 2014Отварање на летниот кампус 2014

Отварање на летниот кампус 2014

“Денес официјално започна еден од највозбудливите периоди во академската година. Во релативно кратко време, секој учесник на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект ќе има можност да го надгради своето знаење и обука и  да склучи  нови пријателства, кој ќе помогнат во градењето на нивната понатамошна кариера.- со овие зборови деканот на Воената Академија полк. Д-р Орце […]

PROFESORI NGA AKADEMIA USHTARAKE MBAJTI LIGJERATË EKSPERTE PËR OFICERË TË NATO-S DHE TË VENDEVE TË PpP, SI DHE PËR NËPUNËS  NGA INSTITUCIONET E RMПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

ПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

На ден 12.05.2014 година во рамките на меѓународната НАТО работилница „Курс за односи со јавноста – основно ниво I“ свое предавање одржа професорот д-р Лазар Ѓуров, доцент, мајор од Воената академија (предметен наставник по предметот Комуникации и комуникациски вештини). Тој на присустните низ особено интерактивна атмосфера и динамично предавање им ги пренесе неговите знаења на […]

Participation of representatives from the Military Academy on a round table in the field of fire safety, held in Sveti NikolePjesëmarrje e përfaqësuesëve nga Akademia Ushtarake në tryezën e rrumbullakët në fushëm e sigurisë nga zjarret e mbajtur në Shën NikollëУчество на претставници од  Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Учество на претставници од Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Благодарение на потпишаниот договор за меѓусобна соработка помеѓу Министерството за одбрана и Меѓународниот Славјански Универзитет „Г.Р. Державин“ – Свети Николе, на 10.05.2014 година студентите на Воената акдемија од 4. година на насоката Управување со кризи заштита и спасување присуствуваа на целодневна настава преку организирање на тркалезна маса на тема: „Организација, тактика на гаснење пожар на […]

Professors from the Military Academy as lecturers and participants in the NATO course on the terrorist use of cyberspace Profesorët nga Akademia Ushtarake ligjerues dhe pjesëmarrës të NATO Kursit dedikuar shfrytëzimit të hapësirës kibernetike nga ana e terroristëveПрофесорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Професорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Во организација на НАТО центарот за извонредност – „NATO Centre of Excellence-Defense Against Terrorism (COE-DAT)“ од Анкара, Република Турција, во период од 05-09 Мај оваа година, беше одржан курсот „Користењето на сајберпосторот од страна на терористите“. Врз основа на претходна покана од страна на раководството на НАТО центарот, во улога на поканети пленарни предавачи учество […]

Akademia ushtarake udhëheqës në organizimin dhe realizimin e edhe një nismeje në fushën e sigurisë kibernetikeВоената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Воената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Во период од 05-07 Мај оваа година во соработка со RACVIAC Центарот за безбедносна соработка во Загреб, Хрватска, професорите од Воената академија учествуваа во организацијата и реализацијата на регионаланата конференција на националните тимови за одговор во случај на компјутерски инциденти Computer Emergency Response Team (CERT – CIRT – CSIRT), насловена како  „Present cooperation among regional […]

The professors from the Military Academy confirm that they belong to the elite in the area of state cyber security Profesorët nga Akademia Ushtarake konfirmojnë se janë mes elitës në fushën e sigurisë kibernetike në vendПрофесорите од Воената академија потврдуваат дека се помеѓу елитата во доменот на сајбер безбедноста во државата

Професорите од Воената академија потврдуваат дека се помеѓу елитата во доменот на сајбер безбедноста во државата

Во периодот 24-25 април 2014 година во Хотел „Бистра“ во Маврово во организација на Стопанската комора на Република Македонија се одржа дводневна обука за банкарскиот и финансискиот сектор на тема: „Корпоративната безбедност и заштита од сајбер криминал во банкарскиот сектор“. Оваа обука е резултат на веќе воспоставената соработка помеѓу Воената академија, Управата за финансиско разузнвање […]

Master thesis that offers an effective and rational way for destruction of UXO defended at the Military Academy Në Akademinë Ushtarake mbrohet teza e magjistraturës e cila ofron një mënyrë dhe kosto  efektive për shkatërrimin e mjeteve vdekjeprurëse joshpërthyeseНа Воената академија одбранета магистерска  тема која нуди ефективен и рентабилен начин за уништување на неексплодирани убојни средства

На Воената академија одбранета магистерска тема која нуди ефективен и рентабилен начин за уништување на неексплодирани убојни средства

На ден 11.04 2014 година на Воената академија „ Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип се одржа јавна одбрана на магистерскиот труд со наслов „Кумулативен резач како средство за уништување на неексплодирани убојни средства и негова практична примена за уништување на проектил 76 mm“ од кандидатот Љупчо Шошоловски […]

Presentation by the US Ambassador, Wohlers, in the Military AcademyLigjeratë e Ambasadorit të SHBA-ve, Uloers ne Akademinë Ushtarake Предавање на амбасадорот на САД, Волерс на Воената академија

Предавање на амбасадорот на САД, Волерс на Воената академија

„Воената академија со своето работење изминатите години сè повеќе го привлекува вниманието на јавноста  и од тој аспект сè почести се авторитетите и гостите кои се подготвени да предаваат на Воената академија и да ги пренесат своите искуства од работењето“, истакна заменик министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, по повод денешното предавање на […]

Advancement of the cooperation in the area of cyber defence – visit of a delegation from the Ministry of Defence to the NATO Centre of Excellence in EstoniaAvancim i bashkëpunimit në fushën e sigurisë kibernetike – vizitë e delegacionit nga Ministria e Mbrojtjes në NATO Qendrën në EstoniУнапредување на соработката во областа на сајбер безбедноста – посета на делегација од Министерството за одбрана на НАТО центарот во Естонија

Унапредување на соработката во областа на сајбер безбедноста – посета на делегација од Министерството за одбрана на НАТО центарот во Естонија

Во периодот од 16-18 март 2014 година, Делегација од Министерството за одбрана и Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ оствари посета на НАТО центарот за кооперативна сајбер одбрана во Талин, Естонија. Домаќин на делегацијата од Република Македонија составена од деканот на Воената академија полковник д-р Орце Поповски, полковник д-р Методи Хаџи-Јанев, потполковник д-р Митко Богдановски, како […]