Вежби

Summer Campus 2016Kampusit Veror 2016ЛЕТЕН КАМПУС 2016

ЛЕТЕН КАМПУС 2016

Complex exercise for the future officers of Macedonia and partner countries: DV Day for Summer Campus 2015Stërvitje komplekse për oficerët e ardhshëm në Maqedoni dhe vendet partnere: Dita për Mysafirë të Shquar „Kampusi Veror 2015“Комплексна вежба за идните офицери во Македонија и земјите-партнери: Ден за високи гости на „Летниот кампус 2015“

Комплексна вежба за идните офицери во Македонија и земјите-партнери: Ден за високи гости на „Летниот кампус 2015“

На завршниот ден од овогодинешниот Летен кампус, 9 јули, на армискиот полигон „Криволак“ кулминираше интероператибилноста помеѓу питомците од Република Бугарија, Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Косово, Црна Гора, Република Полска, Република Турција, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави како и студентите од Факултетот за безбедност, Европскиот универзитет и УКИМ. На денот за високи гости […]

Зголемување на интероперабилноста помеѓу идните лидери на партнерските земји – продолжуваат активностите на Летниот кампус 2015

Зголемување на интероперабилноста помеѓу идните лидери на партнерските земји – продолжуваат активностите на Летниот кампус 2015

Тактичко- борбениот тренинг со Оклопни транспортери, медицински тренинг, урбани операции, тренинг со импровизирани експлозивни направи, медијација и преговарање, како и медиа тренинг се дел од активностите кои во моментов се реализираат на Летен Кампус кој се одржува од 29 јуни до 09 јули во армискиот полигон „Криволак“ и тренинг центарот „Пепелиште“. Кадетите и студентите од […]

Започна мултинационалниот „Летен Кампус 2015“

Започна мултинационалниот „Летен Кампус 2015“

Со свечена церемонија на 30 јуни во центарот за обука „Пепелиште” официјално беше отворен шестиот по ред „Летен кампус 2015“ на кој голем број питомци и студенти од 10 различни земји ќе имаат можност да се обучат и научат како да соработуваат во мултинационална средина и да го покажат и докажат своето искуство стекнато на […]

Соработката е придобивка за сите – заклучок од меѓународниот „Летен кампус 2014“

Соработката е придобивка за сите – заклучок од меѓународниот „Летен кампус 2014“

Армискиот полигон „Криволак“ денес беше местото на кое 170 кадети од 8 земји од регионот и пошироко, имаа можност да ги покажат своите вештини и знаења кои ги стекнуваа и надградуваа за време на меѓународниот проект „Летен кампус 2014“ кој се одржуваше изминатите две недели на полигонот „Криволак“ и во центарот за обука „Пепелиште“. За […]

Хуманитарна акција на питомците – учесници на „Летниот кампус 2014“

Питомците од „Летниот кампус 2014“ во координација со Црвениот крст на Република Македонија и локалната самоуправа на општина Неготино, денес, на Центарот за луѓе со пречки во развојот „Порака” – Неготино му донираа еднодневна ужина и други подароци од сите припадници на овој меѓународен проект. Оваа активност која е дел од цивилно-воената соработка, применувајќи го […]

Продолжуваат активностите на летниот кампус 2014

Запознавање со културно-историското богатство на Македонија – дел од „Летниот кампус 2014“

Во рамките на четвртата фаза, учесниците на овогодинешниот „Летен кампус 2014“, имаа можност да се запознаат со културното и историско богатство на Република Македонија, а воедно и подобро да се запознаат меѓу себе и да стекнат нови пријателства. Имено, како дел од организирана тура, учесниците ја посетија Битола, каде имаа можност да се запознаат со […]

Ориентационо - кондиционен марш на непознато земјиште

Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште

На третиот ден од меѓународниот Летен кампус 2014 за првпат се спроведе практичната вежба „Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште“ (Land navigation) каде 144 питомци од Македонија, Соединетите Американски држави, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Косово, Германија, Црна Гора, Бугарија поделени во 18 мултинационални тимови работеа на топографска карта по НАТО стандарди со УТМ […]

Summer Campus 2014 - day 2„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ - Втор ден

„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ – Втор ден

Академски дел на летниот кампус Успешно беше реализирана првата фаза од четирите фази од планот на Летниот кампус 2014, која го претставува академскиот дел на кампусот. Оваа фаза траеше два дена, а започна веднаш по отварањто. Академскиот дел од кампусот се состоеше од низа предавања реализирани од страна на еминентни професори од земјата и странство. […]

Hapja e Kampusit Veror 2014Отварање на летниот кампус 2014

Отварање на летниот кампус 2014

“Денес официјално започна еден од највозбудливите периоди во академската година. Во релативно кратко време, секој учесник на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект ќе има можност да го надгради своето знаење и обука и  да склучи  нови пријателства, кој ќе помогнат во градењето на нивната понатамошна кариера.- со овие зборови деканот на Воената Академија полк. Д-р Орце […]

General concept of the international high education defence – security project “SUMMER CAMPUS 2014“Koncept i përgjithshëm për projektin ndërkombëtar për arsim të lartë në mbrojtje e siguri „KAMPUSI VEROR 2014“Општ концепт на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС 2014“

Општ концепт на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС 2014“

Петта година по ред Воената академија го спроведува меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС“. Досегашните искуства се позитивни, гледајќи дека низ содржините учество земаа реномирани професори, и експерти од странство и земјата студенти од светски најдобро рангираните универзитети, питомци од воените академии на земјите членки на НАТО и претставници на командите и установите на НАТО. […]