Началник на Генералштабот на Армијата на Република Македонија

Генерал потполковник
Методија Величковски

ngs_arm Velickovski Metodija Дата и место на раѓањe:
11.05.1966 година во Скопје, Република Македонија

Воено образование:

 • Воена гимназија-(1980-1984 год.)
 • Воена Академија-(1984-1988 год.)
 • Школа за Команданти на баталјон 1999 год. (Германија)
 • Командно Штабна Академија-Скопје 2000 год.
 • Курс за лидери-Џорџ Маршал Центар (Германија)
 • Школа за национална безбедност и одбрана ВА-ФНСО Софија-Бугарија (2005-2006 год.)
 • Магистер од областа на стратегиско раководење со одбраната и вооружените сили

Воена кариера:

 • Командир на вод 1988 – 1991
 • Командир на инженериска чета 1991 -1994
 • Началник на инженерија во 1.гардиска бригада 1995 -1999
 • Командант на инженериски баталјон 1999-2001
 • Началник на Г-7 (инженерија) во Штабот на СЕЕБРИГ 2002-2004
 • Началник на Штаб на инженериски полк 2004
 • Командант на инженериски полк 2004 -2006
 • Заменик на Командантот на 1.механизирана пешадиска бригада 2006-2009
 • Командант на 2.мпбр во ЗОК на ГШ на АРМ 2009-2012
 • Командант на ЗОК 03.2012-08.2015
 • Началник на Генералштаб на Армијата на Република Македонија од 18.08.2015 -

Унапредувања :

 • Потпоручник 1988
 • Поручник 1989
 • Капетан 1993
 • Капетан 1класа 1996
 • Мајор 1999
 • Потполковник 2001
 • Полковник 2006
 • Бригаден генерал 2011 – 2013
 • Генерал мајор 2013 – 2015
 • Генерал потполковник 2015 -

Одликувања :

 • САД: Официјален медал од Националната гарда на Вермонт “The Vermont National Guard Commendation Medal”
 • Бугарија: Официјален медал за Заслуги во Службата под Боите – од втор ред Commandation Medal “For Meritorius Service Under the Colors”- Second Grade
 • Медал за достигнување на SEEBRIG

Странски јазици: германски, англиски, бугарски

Брачна состојба: оженет, 2 деца.

Хоби: Читање, Иноваторство (има пријавено 2, а заштитено 1 патент)

Контакт:

 • тел: + 389 2328-2012,
 • факс: + 389 2328-3951
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail