Вести

Shekerinska: The Summer Campus is an example of the cooperation and partnership in dealing with the modern security challengesШекеринска: Летниот кампус е пример за соработката и партнерствата во справувањето со современите безбедносни предизвици

Шекеринска: Летниот кампус е пример за соработката и партнерствата во справувањето со современите безбедносни предизвици

„Летниот кампус 2017’ е пример за заедничката регионална и мултилатерална соработка и за партнерствата кои ја дефинираат нашата заедничка безбедност и иднина. Споделените вредности помеѓу нашите држави мораме постојано да ги унапредуваме и негуваме бидејќи само така ќе ги оствариме нашите заеднички цели и успешно ќе се справиме со современите безбедносни предизвици“, истакна во своето […]

Шекеринска – Коменда: Мигрантската криза ја покажа потребата од поблиска соработка на земјите од регионот и Европа

Шекеринска – Коменда: Мигрантската криза ја покажа потребата од поблиска соработка на земјите од регионот и Европа

„Високо ја цениме меѓусебната соработка, особено поддршката од Австрија во справувањето со мигрантската криза на јужната граница. Токму оваа криза која ја зафати Европа покажа дека регионот е од големо значење за безбедноста на целиот континент“, рече министерката за одбрана, Радмила Шекеринска на средбата со началникот на Генералштабот на австриските вооружени сили, генералот Отмар Коменда, […]

Честитка од министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод празникот Рамазан Бајрам

Честитка од министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод празникот Рамазан Бајрам

Почитувани граѓани на Република Македонија од исламска вероисповед, Дозволете ми да ви го честитам празникот Рамазан Бајрам и завршувањето на рамазанските пости. Овој свет празник нека донесе душевен мир, трпение, разбирање и љубов. Нашата цел е да ги исползуваме различностите да нè направат посилни. Тоа е силата на Република Македонија. Празникот ни овозможува да ја […]

Reforms will re-establish the core democratic principles in the country - Minister Shekerinska's met with German Ambassador AlthauserРеформите повторно ќе ги воспостават суштинските демократски принципи во земјата – средба на министерката Шекеринска со германската амбасадорка Алтхаусер

Реформите повторно ќе ги воспостават суштинските демократски принципи во земјата – средба на министерката Шекеринска со германската амбасадорка Алтхаусер

Со реализацијата на реформските зафати, во областа на владеењето на правото, слободата на медиумите и контролата на извршната власт, во краток период ќе покажеме дека на Македонија ќе може да се гледа како на земја која повторно ја воспостави суштината на демократските принципи, истакна министерката Радмила Шекеринска на денешната средба со амбасадорката на СР Германија, […]

Montenegro’s accession to NATO has created a momentum in the enlargement process which is unstoppable: Minister Shekerinska met with Ambassador MitrovicСо приемот на Црна Гора, процесот на проширување на НАТО доби динамика која е незапирлива: средба на министерката Шекеринска со амбасадорот Митровиќ

Со приемот на Црна Гора, процесот на проширување на НАТО доби динамика која е незапирлива: средба на министерката Шекеринска со амбасадорот Митровиќ

Приемот на Црна Гора во Алијансата покажа дека процесот на проширување на НАТО со земјите од регионот доби динамика која е незапирлива и која ќе донесе уште поголема регионална, но и континентална безбедност и стабилност. Оптимизмот во Македонија за евроатлантските интеграции е вратен и добрата клима треба да се искористи за затворање на овој долг […]

Intensifying the cooperation with the academic community - delegation from the Faculty of Security meeting with Minister ShekerinskaПочеток на поинтензивна соработка со академската заедница – делегација од Факултетот за безбедност на средба со министерката Шекеринска

Почеток на поинтензивна соработка со академската заедница – делегација од Факултетот за безбедност на средба со министерката Шекеринска

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска во Министерството ги прими претставниците на Факултетот за безбедност, предводени од деканот д-р Никола Дујовски. На средбата се разговараше за можностите за унапредување на соработката помеѓу двете институции преку заеднички научно – истражувачки проекти од областа на безбедноста и одбраната, кои се од националнo значење. За министерството добредојдена е […]

PHOTO-GALLERY: Defence Minister Radmila Shekerinska meets the delegation of the Euro-Atlantic Council of Macedonia, led by President Ismet RamadaniФОТОГАЛЕРИЈА: Средба на министерката за одбрана, Радмила Шекеринска со делегација на Евроатлантскиот совет на Македонија, предводена од претседателот Исмет Рамадани

ФОТОГАЛЕРИЈА: Средба на министерката за одбрана, Радмила Шекеринска со делегација на Евроатлантскиот совет на Македонија, предводена од претседателот Исмет Рамадани

Meeting Shekerinska - Timonie: Positive signals for promoting the cooperation with France regarding the modernization of the ArmyСредба Шекеринска – Тимоние: Позитивни сигнали за унапредување на соработката со Франција во насока на модернизација на Армијата

Средба Шекеринска – Тимоние: Позитивни сигнали за унапредување на соработката со Франција во насока на модернизација на Армијата

Унапредувањето на одбранбената соработката меѓу Македонија и Франција е од големо значење за заедничкиот придонес кон мирот, стабилноста и безбедноста на Балканот и пошироко. Ова беше истакнато на денешната средба помеѓу министерката за одбрана, Радмила Шекеринска и ополномоштениот амбасадор на Република Франција, Н.Е. Кристиан Тимоние во Министерството за одбрана. -               „Реформите кои ќе ги спроведеме […]

Македонија и Полска имаат одбранбена соработка за пример, се бараат модалитети за нејзино дополнително интензивирање

Македонија и Полска имаат одбранбена соработка за пример, се бараат модалитети за нејзино дополнително интензивирање

Билатералните одбранбени односи помеѓу Македонија и Полска се пример за соработка помеѓу две партнерски земји и треба да се направат напори тие дополнително да се развиваат, заклучија на денешната средба во Министерството, министерката за одбрана Радмила Шекеринска и амбасадорот на Полска, Н.Е. Јацек Мултановски. Министерката Шекеринска на средбата го истакна сериозниот пристап на Владата кон […]

Shekerinska – Garrett: Defence cooperation at a high level, to seize the moment of expressed optimism in Macedonia and Partners for NATO membershipШекеринска – Герет: Одбранбената соработка на високо ниво, да се искористи моментот на изразен оптимизам во Македонија и кај партнерите за членство во НАТО

Шекеринска – Герет: Одбранбената соработка на високо ниво, да се искористи моментот на изразен оптимизам во Македонија и кај партнерите за членство во НАТО

Одбранбената соработка помеѓу Република Македонија и Обединетото Кралство се реализира на исклучително високо ниво и и двете земји ќе вложат дополнителни напори за нејзино унапредување, заклучија министерката за одбрана Радмила Шекеринска и амбасадорот на Обединетото Кралство во Македонија, Н. Е. Чарлс Герет на денешната средба во Министерството. Министерката Шекеринска на средбата зборуваше за плановите на […]

Intensive contacts, an indicator for the excellent relations between Macedonia and Slovenia - Minister Shekerinska met with Ambassador JazbecKontaktet intensive, tregues për marrëdhëniet e shkëlqyeshme midis Maqedonisë dhe Sllovenise  – takim e ministres Shekerinska me ambasadorin JazbecИнтензивните контакти, показател за одличните односи меѓу Македонија и Словенија – средба на министерката Шекеринска со амбасадорот Јазбец

Интензивните контакти, показател за одличните односи меѓу Македонија и Словенија – средба на министерката Шекеринска со амбасадорот Јазбец

Македонија и Словенија имаат долгогодишна интензивна соработка во сите области, вклучувајќи ја и одбраната и таа соработка треба да продолжи да се развива, имајќи предвид дека двете земји имаат одлични билатерални односи базирани на партнерство и поддршка, заклучија на денешната средба во Министерството за одбрана, министерката Радмила Шекеринска и амбасадорот на Словенија, Н.Е. Милан Јазбец. […]

Membership in the collective security systems – a prerequisite for stability in the Balkans: Minister Sekerinska on a meeting with Austrian Ambassador KoblerAnëtarësimi në sistemet e sigurisë kolektive - një parakusht për stabilitetin në Ballkan: Ministrja Shekerinska u takua me ambasadoren austriake KoblerЧленството во колективните безбедносни системи – предуслов за стабилност на Балканот: средба на министерката Шекеринска со австриската амбасадорка Коблер

Членството во колективните безбедносни системи – предуслов за стабилност на Балканот: средба на министерката Шекеринска со австриската амбасадорка Коблер

Членството на државите од регионот во колективните безбедносни системи е од големо значење за безбедноста и стабилоноста на Балканот, заклучија на денешната средба во Министерството за одбрана, министерката Радмила Шекеринска и амбасадорката на Австрија, Н.Е. Ренате Коблер. Министерката Шекеринска на средбата посочи дека Република Македонија и нејзината Влада се посветени на реформите. Во однос на […]