Вести

Ministrja Shekerinska në Kabul vizitoi paqeruajtësit maqedonas përgjegjës për sigurinë e komandës kryesore të misionit "Mbështetje e Vendosur"Министерката Шекеринска во Кабул ги посети македонските мировници одговорни за безбедноста на главната команда на мисијата „Одлучна поддршка“

Министерката Шекеринска во Кабул ги посети македонските мировници одговорни за безбедноста на главната команда на мисијата „Одлучна поддршка“

Министерката Шекеринска ја продолжи својата посета на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан со посета на македонските мировници кои се одговорни за безбедноста на главната команда на оваа мисија, сместена во Кабул. „Вашите вештини, вашите способности и примерот кој досега го давале вашите колеги, а сега и вие, е причината зошто толку години […]

Minister Shekerinska among ARM soldiers in Afghanistan: You are our ambassadors, we are proud of your achievementsMinistrja Shekerinska në mesin e ushtarëve të ARM-së në Afganistan: Ju jeni ambasadorët tanë, jemi krenar për arritjet tuaja Министерката Шекеринска меѓу војниците на АРМ во Авганистан: Вие сте нашите амбасадори, горди сме на вашите постигнувања

Министерката Шекеринска меѓу војниците на АРМ во Авганистан: Вие сте нашите амбасадори, горди сме на вашите постигнувања

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска во Кабул, Авганистан, е во посета на припадниците на македонскиот контингент во мисијата на НАТО – Алијансата за обука, советување и асистенција на авганистанските вооружени сили „Одлучна поддршка“. Ова е прва посета на министер за одбрана на македонскиот контингент во Авганистан од 2013 година. Шекеринска утрово во Кабул се […]

Minister Shekerinska at the A5 Meeting in Budva - the region and the United States want to see Macedonia as a NATO member as soon as possibleMinistrja Shekerinska në takimin e A5 në Budva -  rajoni dhe SHBA dëshirojnë së shpejti ta shohin Maqedoninë si anëtare të NATO-sМинистерката Шекеринска на состанокот на А5 во Будва – регионот и САД сакаат што поскоро да ја видат Македонија како членка на НАТО

Министерката Шекеринска на состанокот на А5 во Будва – регионот и САД сакаат што поскоро да ја видат Македонија како членка на НАТО

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска учествуваше на состанокот на министри од САД-Јадранската повелба (група А5) што се одржува во Будва. На состанокот присуствуваа и министрите за одбрана на Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, како и заменик помошничката на секретарот за одбрана на САД, Лора Купер. Пред почетокот на состанокот Шекеринска имаше […]

Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО ја подготви Програмата за продолжување на реформите на РМ за членство на земјата во НАТО

Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО ја подготви Програмата за продолжување на реформите на РМ за членство на земјата во НАТО

Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО денеска одржа седница, со која претседаваше Заменик претседателката на Владата на РМ и министерка за одбрана Радмила Шекеринска. Членовите не комитетот денеска ја разгледаа информацијата за Програмата за продолжување на реформите на Република Македонија (ППР), која произлегува од Планот за спроведување на процесот за пристапување на Република […]

Minister Shekerinska at the European Forum in Vienna: Macedonia is a positive example in the regionМинистерката Шекеринска на Европскиот форум во Виена: Македонија е позитивен пример во регионот

Министерката Шекеринска на Европскиот форум во Виена: Македонија е позитивен пример во регионот

Заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана Радмила Шекеринска денеска учествуваше на 22. Европски форум кој се одржува во Виена на тема: „ЕУ како водечки актер за безбедност и одбрана“. Во рамките на Форумот Шекеринска имаше обраќање на панел дискусијата посветена на  Југоисточна Европа, Македонија и нејзината улога во стабилноста на ЕУ. „Република […]

Defence Minister Shekerinska awarded the Honour Battalion members on the occasion of the Day of the UnitMinistrja e Mbrojtjes Shekerinska shperbleu pjesëtarët e Batalionit për Nderime, me rastin e Ditës së NjësisëМинистерката за одбрана Шекеринска ги награди припадниците на Баталјонот за почести, по повод  Денот на единицата

Министерката за одбрана Шекеринска ги награди припадниците на Баталјонот за почести, по повод Денот на единицата

По повод Денот на Баталјонот за почести, министерката за одбрана Радмила Шекеринска ги награди припадниците на единицата за вложениот труд, покажаните резултати и професионалниот однос во извршувањето на задачите. Наредбата за наградите беше прочитана на денешната свечена церемонија на промена на државните знамиња пред Владата на Република Македонија, со која Баталјонот за почести го одбележа […]

Macedonia hosts the NATO Military CommitteeMaqedonia pret Komitetin Ushtarak të NATO-sМакедонија домаќин на Воениот комитет на НАТО

Македонија домаќин на Воениот комитет на НАТО

Воениот Комитет на НАТО (ВКН) го поздравува прогресот на Република Македонија кон членството во НАТО кое сега е се поизвесно, како и посветеноста на заедничките вредности, беше кажано во воведното обраќање од страна на Заменик претседавачот на ВКН, генерал-потполковник Стивен Шапро, на отварањето на денешната сесија на Воениот Комитет на НАТО во Скопје. Ова е […]

“Environmental Protection Regional Training Team” in Skopje and at MR Krivolak from 05 to 09 November 2018„Ekipi Trajnues Rajonal për Mbrojtjen e Mjedisit”  në Shkup dhe PU Krivollak nga data 05 deri më 09.11.2018„Регионален тренинг тим за заштита на животната средина“ во Скопје и на АП Криволак од 05 до 09.11.2018 година

„Регионален тренинг тим за заштита на животната средина“ во Скопје и на АП Криволак од 05 до 09.11.2018 година

Во периодот од 05-09.11.2018 година во Домот на АРМ се реализира работилница „Регионален тренинг тим за заштита на животната среднина“. Оваа работилница е во организација на Министерството за одбрана и Генералштабот на АРМ во соработка со НАТО и Канцеларијата за одбранбена соработка на САД во Македонија. Реализацијата на оваа работилница ќе помогне во подобрување на […]

The Minister for the Kosovo Security Forces, Berisha, on a working visit to MacedoniaMinistri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Berisha për vizitë pune në MaqedoniМинистерот за косовските безбедносни сили, Бериша во работна посета на Македонија

Министерот за косовските безбедносни сили, Бериша во работна посета на Македонија

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска, заедно со делегација од Министерството и Армијата на Република Македонија денеска имаше работен состанок со делегација од Министерството на косовските безбедносни сили, предводена од министерот Рустем Бериша која е во кратка работна посета на Република Македонија. Министрите Шекеринска и Бериша изразија задоволство од одличните билатерални односи како и успешната одбранбена […]

Shekerinska on the ceremony for the admission of 125 professional soldiers in the ARM: the words patriotism, courage are your way of life, welcome to the large army familyShekerinska në ceremoninë e pranimit të 125 ushtarëve profesionistë në ARM: Fjalët patriotizëm, guxim janë mënyra e juaj e jetesës, mirë se vini në familjen e madhe të ushtrisШекеринска на свеченоста за прием на 125 професионални војници во АРМ: Зборовите патриотизам, храброст се вашиот начин на живот, добредојдовте во големото армиско семејство

Шекеринска на свеченоста за прием на 125 професионални војници во АРМ: Зборовите патриотизам, храброст се вашиот начин на живот, добредојдовте во големото армиско семејство

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска, денеска на свеченост во касарната „Илинден“ им ги врачи договорите за работа на 125 нови професионални војници, втора група војници која годинава го подмладува составот на Армијата на Република Македонија. Шекеринска на новопримените професионални војници им посака добредојде во големото семејство на Армијата, каде заедно со своите постари и поискусни […]

State Secretary Nikolic at the prestigious International Security Forum in BeijingSekretari i shtetit  Nikoliq në forumin prestigjioz ndërkombëtar të sigurisë në Pekin Државниот секретар Николиќ на престижниот меѓународен безбедносен форум во Пекинг

Државниот секретар Николиќ на престижниот меѓународен безбедносен форум во Пекинг

Во периодот од 24 до 26 октомври, државниот секретар во Министерството за одбрана, Драган Николиќ, на покана на Министерството за одбрана на Народна Република Кина учествува на престижниот меѓународен безбедносен форум, „Beijing Xiangshan Forum“, кој обединува проминентни личности од светот на политиката, безбедноста, реномирани професори како и претставници на меѓународни и тинк – тенк организации. […]

ZVKQRM Shekerinska: vota historike e deputetëve ishte votë kundër izolimit, pasigurisë, varfërisë dhe kundë krizave të reja politike, ardhmëria euroatlantike e Maqedonisë u konfirmuaЗПВРМ Шекеринска: историскиот глас на пратениците, беше глас против изолација, несигурност, сиромаштија и против нови политички кризи, Евроатланската иднина на Македонија е потврдена

ЗПВРМ Шекеринска: историскиот глас на пратениците, беше глас против изолација, несигурност, сиромаштија и против нови политички кризи, Евроатланската иднина на Македонија е потврдена

Заменик претседателката на Владата на Република Македонија, Радмила Шекеринска одржа прес-конференција во врска со усвоениот предлог за уставни измени на која го поздрави големиот исчекор што во петокот го направи Собранието и воедно изјави. Почитувани граѓани, почитувани претставници на медиумите, Дозволете во име на Владата на Република Македонија и во свое лично име, да го […]