Вести

РЕАЛИЗИРАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНФОРМАТИЧКА БЕЗБЕДНОСТ  - WORK SHOP SC2012 НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

РЕАЛИЗИРАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНФОРМАТИЧКА БЕЗБЕДНОСТ – WORK SHOP SC2012 НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

Во рамките на Summer Campus 2012 година се во период од 22 до 26.06.2012 година се реализираше работилница за Информатичка безбедност (engl. Computer Security). На работилницата активно учество земаа питомците од родот врски на Воената академија ”Генерал Михаило Апостолски”- Скопје, придружна членка на Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип. Работилницата, иако беше кратка, изобилуваше со интересни […]

VISIT BY THE CHIEF OF GS OF THE ARM TO THE ARMED FORCES OF THE REPUBLIC OF ALBANIAVIZITË E SHEFIT TË SHP-SË SË ARM-SË TEK FORCAT E ARMATOSURA TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË Посета на Началникот на ГШ на АРМ на Вооружените сили на Република Албанија

Посета на Началникот на ГШ на АРМ на Вооружените сили на Република Албанија

Делегација на АРМ предводена од началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески, од денес престојува во дводневна официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Република Албанија. Делегацијата на АРМ ќе биде пречекана со високи воени почести во Генералштабот на ВС на Република Албанија, каде домаќин ќе му биде Началникот на ГШ на ВС на […]

Minister Besimi spent a day with the Rangers during their training for “basing and eating in nature”Ministri besimi kalon një ditë me Renxherët e stërvitjes „Vendosja dhe të ushqyerit në natyrë “Министерот Бесими еден ден со Ренџерите на обуката во „базирање и исхрана во природа“

Министерот Бесими еден ден со Ренџерите на обуката во „базирање и исхрана во природа“

Денеска, на планината Бистра, министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими помина еден ден со припадниците на Ренџерскиот баталјон кои во моментот ја изведуваат обуката во „Базирање и исхрана во природа“. „Ова е една од најспецифичните обуки во оваа елитна единица на Армијата на Република Македонија, каде што нашите војници се соочуваат со природата […]

Besimi: “Sport is an opportunity to encourage the competitive spirit and nourish friendships”Besimi:„Sporti është një mundësi për të inkurajuar shpirtin konkurrues dhe për të krijuar miqësi “Бесими: „Спортот е можност за поттикнување на натпреварувачки дух и развој на пријателства“

Бесими: „Спортот е можност за поттикнување на натпреварувачки дух и развој на пријателства“

Министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими, денеска во Струга ги отвори 10. јубилејни Синдикални спортски игри, организирани од Синдикатот на одбраната и безбедноста. „Спортот ги спојува инстинктите на човекот и вредностите на колективот. Сметам дека успехот зависи од нас самите – тој е достижен и можен. Успехот не претставува само добиен натпревар во […]

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА ПРВАТА ФАЗА ОД МЕЃУНАРОДНАТА АКТИВНОСТ „ЛЕТЕН КАМПУС 2012“

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА ПРВАТА ФАЗА ОД МЕЃУНАРОДНАТА АКТИВНОСТ „ЛЕТЕН КАМПУС 2012“

Со свеченото отворање на 20.06.2012 година во Центарот за обука Пепелиште започна реализицијата на третата по ред меѓународна активност „Летен кампус“ година. Традиционално оваа активност е поделен на три дела. Првиот дел наречен академски дел траеше од 20-21.06.2012 година, при што на истиот беа извршени вкупно девет пленарни предавања од истакнати професори и експерти од […]

Open "Summer Campus 2012"Hapet  „Kampi veror 2012“Отворен „Летниот кампус 2012“

Отворен „Летниот кампус 2012“

„Ова е одлична можност идните воени лидери да ги почувствуваат предизвиците на работа во мултинационални состави, нешто што со сигурност ќе биде присутно во нивното идно работење во мисите на НАТО“, истакна во своето поздравно обраќање заменик-министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, на денешната свеченост по повод отворањето на „Летниот Кампус 2012“ во […]

Open "Summer Campus 2012"Hapet  „Kampi veror 2012“Отворен „Летниот кампус 2012“

Отворен „Летниот кампус 2012“

„Ова е одлична можност идните воени лидери да ги почувствуваат предизвиците на работа во мултинационални состави, нешто што со сигурност ќе биде присутно во нивното идно работење во мисите на НАТО“, истакна во своето поздравно обраќање заменик-министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, на денешната свеченост по повод отворањето на „Летниот Кампус 2012“ во […]

Bulletin for the activities of the ARM Commands and Units in the period from 01 to 15 June 2012Buletin mbi aktivitetet e komandave dhe njësive të ARM-së në periudhën nga 01 deri 15 qershor 2012Билтен за активностите на командите и единиците на АРМ во периодот од 01 до 15 јуни 2012 година

Билтен за активностите на командите и единиците на АРМ во периодот од 01 до 15 јуни 2012 година

Со цел за поголема транспарентност и подобро информирање на јавноста во Република Македонија за активностите на командите и единиците на АРМ, од денес ГШ на АРМ започнува со објавување на двонеделен преглед-билтен на активностите во командите и единиците на АРМ. За таа прилика, ве информираме за периодот од 01. до 15.06.2012 година. • Во период […]

A Working Visit of the ARM CHOD to the Armed Forces of the Republic of Turkey 	Работна посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Република Турција

Работна посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Република Турција

Од вчера, Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески престојува во работна посета на Вооружените сили (ВС) на Република Турција. Во Генелаштабот на Турските ВС во Анкара, НГШ на АРМ беше срдечно пречекан од началникот на ГШ на ВС на Република Турција, генерал Неџет Озел. Целта на посетата е унапредување на билатералната соработка со […]

Meeting of Minister Besimi with the Bulgarian ambassador, Petkov: The excellent cooperation in the defence is a definite factTakimi i ministrit Besimi me Ambasadorin e Bullgarisë, Petkov: Bashkëpunimi i shkëlqyer në mbrojtje është një fakt i padiskutueshëmСредба на министерот Бесими со амбасадорот на Бугарија, Петков: Одличната соработка во одбраната е неоспорен факт

Средба на министерот Бесими со амбасадорот на Бугарија, Петков: Одличната соработка во одбраната е неоспорен факт

Денеска министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими оствари средба со новиот амбасадор на Република Бугарија, Иван Великов Петков која претставуваше одлична прилика за меѓусебно запознавање и за разменување мислења за релациите помеѓу двете земји како и за соработката во областа на одбраната. На средбата министерот ја повтори заложбата на Република Македонија за целосно […]

RTCC: End of the first level of the Media Trainer workshop QRTK: Përfundoi niveli i parë i punëtorisë  „Trajnues për media”  РТЦК: Заврши првото ниво од работилницата „Медиа тренер“

РТЦК: Заврши првото ниво од работилницата „Медиа тренер“

Развојот на комуникациските вештини во насока на ефикасно и ефективно, но и истовремено јасно, недвосмислено и транспарентно комуницирање со јавноста се базичните цели на првата фаза од втората  по ред работилница „Медиа тренер“ која што во текот на изминатата седмица, од 11- 15 јуни 2012 година, се одржуваше во Регионалниот тренинг-центар за комуникации (РТЦК) во […]

Participation of the CHOD at the 6th Balkan Conference in BulgariaPjesëmarrje e Shefit të SHP-së në konferencën e 6-të Ballkanike në Bullgari Учество на НГШ на 6-та Балканска конференција во Бугарија

Учество на НГШ на 6-та Балканска конференција во Бугарија

Делегација на АРМ, предводена од началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески, ќе учествува на шестата Конференција на началниците на генералштабовите на армиите од балканските земји, која се одржува од денес во Софија, Република Бугарија. На конференцијата во Софија, покрај НГШ на вооружените сили на Република Бугарија, генералот Симеон Симеонов како домаќин, ќе учествуваат […]