Вести

Besimi - Eide: Norway remains a supporter of Macedonia Besimi-Ejde: Norvegjia mbetet mbështetëse e MaqedonisëБесими-Ејде: Норвешка останува поддржувач на Македонија

Бесими-Ејде: Норвешка останува поддржувач на Македонија

Норвешка е силен поддржувач на македонското членство во НАТО, активно ја поддржа Македонија на самитот во Букурешт во 2008 година и беше длабоко разочарана што не беше поканета, а поддршката ќе продолжи и по самитот во Чикаго, изјави норвешкиот министер за одбрана Еспен Барт Ејде по денешната средба во Осло со македонскиот колега, министерот за […]

 An agreement for expanded cooperation was signed between the Republic of Macedonia and NATO U nënshkrua marrëveshje për bashkëpunim më të gjërë midis Republikës së Maqedonisë dhe NATO-sПотпишан договор за поширока соработка, помеѓу Република Мaкедонија и НАТО

Потпишан договор за поширока соработка, помеѓу Република Мaкедонија и НАТО

Денес, во седиштето на НАТО во Брисел, државниот секретар во Министерството за одбрана, Петар Есмеров, со размена на писма го потпиша Договорот меѓу Министерството за одбрана и Организацијата на НАТО за консултации, команда и контрола во однос на соработката во областите на консултација, команда, контрола, комуникации, разузнување, набљудување и извидување. Потпишувањето на Договорот е резултат […]

Meeting of the Chief of GS of the ARM with the representatives of the twelfth rotation of ALTHEATakim i Shefit të ShP të ARM-së me përfaqësuesit rotacionit të dymbëdhjetë të ALTEA-sСредба на Началникот на ГШ на АРМ со преставницитe на дванаесеттата ротација на АЛТЕА

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со преставницитe на дванаесеттата ротација на АЛТЕА

Денес, 27-ми април Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески оствари средба со медицинскиот тим на АРМ кој ќе учествува во дванаесеттата ротација за мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина. Медицинскиот тим на АРМ е  составен од 10 лица, стручен медински и помошен персонал, чија задача во рамките на мисијата АЛТЕА е обезбедување на […]

Besimi: With its contribution to international peace missions, Macedonia is “de facto” a NATO member Besimi: Me kontributin në misionet paqeruajtëse ndërkombëtare, Maqedonia "de fakto"është pjesë e NATO-sБесими: Со придонесот во меѓународните мировни мисии, Македонија „де факто“ членка на НАТО

Бесими: Со придонесот во меѓународните мировни мисии, Македонија „де факто“ членка на НАТО

Сојузна Република Германија е поддржувач на Република Македонија за нејзиното членство во НАТО, со високо признание и благодарност за учеството на македонските мировници во меѓународните мисии. И во овој период однесувањето на Република Македонија како „де факто“ членка на НАТО е од големо значење и за Алијансата и за кредибилитетот на земјата. Ова е оценката […]

SEEBRIG is one of the largest achievements of regional cooperationSEEBRIG është një nga arritjet më të mëdha  të bashkëpunimit rajonalSEEBRIG е едно од најголемите достигнувања на регионалната соработка

SEEBRIG е едно од најголемите достигнувања на регионалната соработка

„Едно од најголемите и конкретни достигнувања на земјите од Југоисточна Европа во делот на одбраната е формирањето на мултинационалната бригада, SEEBRIG. На наше задоволство, во моментот кога со бригадата командува генерал од Армијата на Република Македонија, седиштето, според ротацијата, е во Лариса, Република Грција, каде се воспоставува блиска соработка со локалното население, со институциите и […]

The commitment of the defence reforms and the contribution in the peace missions has been acknowledged U përshëndet angazhimi ndaj reformave mbrojtese dhe kontributi në misionet paqësoreПоздравена посветеноста на одбранбените реформи и придонесот во мировните мисии

Поздравена посветеноста на одбранбените реформи и придонесот во мировните мисии

Денес, (26.04) во седиштето на НАТО во Брисел се одржа состанокот на Република Македонија со Комитетот на НАТО за политика и партнерства со цел одобрување на Партнерските цели на РМ за 2012 година во рамките на Процесот за планирање и анализа (ПАРП). Делегацијата од Република Македонија беше предводена од државниот секретар во Министерството за одбрана, […]

ОЦЕНУВАЊЕ НА ДЕКЛАРИРАНИТЕ ЕДИНИЦИ НА АРМ ВО СЕЕБРИГ

ОЦЕНУВАЊЕ НА ДЕКЛАРИРАНИТЕ ЕДИНИЦИ НА АРМ ВО СЕЕБРИГ

На 25 и 26 Април 2012 година, во касарната ,,Јане Сандански” во Штип и касарната „Илинден“ во Скопје, според годишниот план за евалуација на единиците на СЕЕБРИГ (Бригада на Југоисточна Европа) беше извршено оценување на декларираните единици на АРМ во СЕЕБРИГ предводенa од Командантот на СЕЕБРИГ, бригадниот генерал Здравко Поповски. За време на оценувањето на […]

Participation of CHOD of the ARM on the conference of MC NATO in BrusselsPjesëmarrje e ShP të ARM-së në Konferencën e KU të NATO-s në BrukselУчество на НГШ на АРМ на конференција на ВК на НАТО во Брисел

Учество на НГШ на АРМ на конференција на ВК на НАТО во Брисел

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески денес учествува на Конференцијата на Воениот комитет (ВК) на НАТО во формат на началници на генералштабови, со учество на началниците на ГШ на армиите од земјите контрибутори во мисијата ИСАФ, која се одржува во командата на НАТО во Брисел. Во фокусот на […]

Utilizing the Polish experience and knowledge in the field of defense - finished Polish-Macedonian political and military expert ConferenceShfrytëzimi i përvojave dhe njohurive polake në fushën e mbrojtjes – përfundoi Konferenca politike dhe ushtarake ekspertuese ndërmjet Maqedonisë dhe Polonisë Искористување на полските искуства и знаења во областа на одбраната – заврши полско-македонската политичка и воено-експертска конференција

Искористување на полските искуства и знаења во областа на одбраната – заврши полско-македонската политичка и воено-експертска конференција

На 23 и 24 април во Скопје во организација на амбасадата на Полска и воено-индустрискиот комплекс „Бумар“ одржана беше Полско-македонска политичка и воено експертска конференција на која, во контекст на стратегиските приоритети, уште еднаш беше потврдена поддршката на Република Полска за процесот на евроатлантска интеграција на Република Македонија. Дополнително, конференцијата се фокусираше на три клучни […]

“The reserve is a powerful component that should be continuously developed” – the conference dedicated to the role of the reserve forces in the 21st century was opened“Rezerva është një komponent i fuqishëm që duhet të zhvillohet vazhdimisht” –U hap konferenca dedikuar rolit të forcave rezervë në shekullin 21„Резервата е моќна компонента која треба континуирано да се развива“ – отворена конференцијата посветена на улогата на резервните сили во 21. век

„Резервата е моќна компонента која треба континуирано да се развива“ – отворена конференцијата посветена на улогата на резервните сили во 21. век

„Гледајќи од аспект на дводеценискиот развој како независна држава, Република Македонија неуморно работи на доизградба и модернизација на целиот безбедносен систем. Во тој контекст, резервата на активниот состав е една моќна компонента која во иднина треба да биде максимално развивана во согласност со резервите на најсилните НАТО-армии“, истакна министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир […]

Në PU  "Krivolak" u mbajt stërvitje-metodologjike "Mbështetje me armë zjarri për njësinë këmbësorike të mekanizuar në sulm"На АП „Криволак“ изведена методско-огледната вежба „Огнена поддршка на механизирана пешадиска единица во напад“

На АП „Криволак“ изведена методско-огледната вежба „Огнена поддршка на механизирана пешадиска единица во напад“

На армискиот полигон „Криволак“ денеска се изведе методско-огледната вежба „Огнена поддршка на механизирана пешадиска единица во напад“, со цел да се прикаже ефективна огнена поддршка на маневарските единици, како и обученост на персоналот од составот на механизираната пешадиска чета заедно со силите за огнена поддршка декларирани за учество во борбената група на Европската унија. Началникот на […]

The cooperation is exellent – assesment of Ministers Besimi and MaurerBashkëpunimi është i shkëlqyer- vlerësim i ministrave Besimi dhe Maurer  Соработката е одлична – оценка на министрите Бесими и Маурер

Соработката е одлична – оценка на министрите Бесими и Маурер

Вчера, во рамките на официјалната посета на Швајцарската Конфедерација, министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими, оствари средба со својот колега, швајцарскиот министер за одбрана, цивилна заштита и спорт, Уели Маурер. На средбата двајцата министри разговараа за билатералната соработка во областа на одбраната и безбедноста. Досегашната соработка беше оценета како одлична, а воедно беа […]