Вести

Fully committed to the reform and Euro-Atlantic Integration ProcessTërësisht të angazhuar në proceset e integrimeve euro-atlantike  dhe reformueseЦелосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

Целосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

„Ние продолжуваме во процесот на остварување на целите на безбедносната и одбранбена политика на Република Македонија, целосно посветени на интеграцијата во евроатлантските структури како наш императив и најдобра алтернатива за иднината, потоа на нашиот придонес кон зачувувањето на регионалниот и на глобалниот мир и, секако, на негувањето на добрососедските односи со сите земји во регионот.“ […]

Visit of the ARM CHOD to the Armed Forces of Bosnia and HerzegovinaVizitë e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm  të ARM-së në Forcat e armatosura  të  Bosnjës dhe HercegovinësПосета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески од утре (15-ти ноември) ќе претстојува во дводневна официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Босна и Херцеговина. За време на посетата во Сараево, домаќин на делегацијата на АРМ ќе и биде Началникот на Здружениот штаб на ВС на Босна и Херцеговина, […]

Confirmation of the excellent relationsDëshmi për marrëdhëniet të shkëlqyeraПотврда за одличните односи

Потврда за одличните односи

Односите помеѓу Република Македонија и Швајцарската Конфедерација се на одлично ниво, а успехот во однос на регионалните проекти како Регионалниот тренинг-центар за комуникации и Военомедицинскиот центар, кои се поддржани од Швајцарската Конфедерација е повеќе од евидентен. Тоа беше констатирано на денешната протоколарна средба на министерот за одбрана Фатмир Бесими и амбасадорот на Швајцарската Конфедерација, Стефано […]

Decision for sending a new rotation in ISAFVendim për të dërguar rotacion të ri në ISAFОдлука за испраќање на нова ротација во ИСАФ

Одлука за испраќање на нова ротација во ИСАФ

Денес (08.11.2011 година) Собранието на Република Македонија донесе одлука за испраќање на нова ротација со вкупно 172 припадници на Армијата на Република Македонија во силите ИСАФ во Авганистан. Според одлуката во оваа ротација учествува една механизирана пешадиска чета составена од 150 припадници на АРМ чија задача ќе биде обезбедување на Командата на мултинационалните сили ИСАФ […]

French-German ceremony to honour the dead of World War ICeremonia francezo-gjermane për nder të dëshmorëve të Luftës së Parë botëroreФранцуско-германска церемонија во чест на загинатите од Првата светска војна

Француско-германска церемонија во чест на загинатите од Првата светска војна

На германските гробишта во Прилеп се одржа француско-германска церемонија во чест на денот на споменот за мртвите и за жртвите на насилството. Пораки за помирување, мир и разбирање ги упатија францускиот амбасадор Жан Клод Шлумберже, германската амбасадорка Гудрун Елизабет Штајнакер, македонскиот министер за одбрана Фатмир Бесими и прилепскиот градоначалник Марјан Ристески. – Европа е нашето семејство. И […]

The Minister of Defence, Fatmir Besimi, on the Regional Defence Ministerial in Peć,  the Republic of KosovoMinistri i mbrojtjes Fatmir Besimi në takim Rajonal të ministrave të mbrojtjes në Pejë, Republika e Kosovës Министерот за одбрана Фатмир  Бесими на Регионален состанок на министри за одбрана во Пеќ, Република Косово

Министерот за одбрана Фатмир Бесими на Регионален состанок на министри за одбрана во Пеќ, Република Косово

Министерот за одбрана на Република Македонија г-дин Фатмир Бесими денес зема учество на првиот регионален министерски состанок кој за прв пат се одржува во Република Косово, каде што земаа учество министри и високи преставници  од Република Албанија, Црна Гора, Хрватска, Словенија  како и контра адмиралот Марк Монтгомери од Европската Команда на САД. На состанокот се […]

Besimi and Koteski visited the Tetovo barracks and the confection „Imperijal“ Besimi dhe Koteski vizituan kazermën dhe konfeksionin „Imperial“Бесими и Котески ја пoсетија тетовската касарна и конфекцијата „Империјал“

Бесими и Котески ја пoсетија тетовската касарна и конфекцијата „Империјал“

Министерот за одбрана Фатмир Бесими и началникот на Генералштабот на АРМ генерал мајор Горанчо Котески денеска ја посетија тетовската касарна „Кузман Јосифовски Питу“ и текстилната фирма „Империјал“ во Брвеница каде што беа преставени мострите од новите борбени и пустински униформи на армијата. Од командантите на бригадата и на тетовскиот гарнизон Бесими и Котески беа запознаени […]

Deployment of the eleventh rotation to ALTHEADërgimi i rotacionit të njëmbëdhjetë në ALTEAИспраќање на единаесеттата ротација на АЛТЕА

Испраќање на единаесеттата ротација на АЛТЕА

Денес, 28-ми октомври во Командата за логистичка поддршка (КЛП) на АРМ се одржа свеченост по повод упатувањето на единаесеттата ротација на медицинскиот тим на АРМ кој учествува во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина. На свеченоста покрај клучниот персонал на КЛП присуствуваа и претставници на Генералштабот на АРМ, Воено-медицинскиот центар и роднините на припадниците на […]

The Minister of Defence, Fatmir Besimi, met with the Ambassador of the Republic of France to the Republic of Macedonia, H.E. Jean Claude ShlumbergeMinistri i mbrojtjes dr. Fatmir Besimi  realizoi takim me Ambasadorin e Republikës së Francës në Republikën e Maqedonisë, H.E.Jean–Claude SchlumbergerМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже

Министерот за одбрана Фатмир Бесими денес оствари протоколарна средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже. Ова средба се реализираше како потврда на добрата билатерална соработка помеѓу двете земји, како и заедничкиот интерес за полноправно членство во НАТО и ЕУ на Р. Македонија. Во текот на средбата беа разменети мислења за […]

The Minister of the Kosovo Security Forces paying a visit to the Republic of MacedoniaMinistri i Foracve të Sigurisë të Kosovës për vizitë në Republikën e MaqedonisëМинистерот на Косовските Безбедносни Сили во посета на Република Македонија

Министерот на Косовските Безбедносни Сили во посета на Република Македонија

Министерот за одбрана на Република Македонија, г-дин Фатмир Бесими, денес оствари билатерална средба со својот колега Министерот на Косовските Безбедносни Сили, г-дин Агим Чеку. Средбата беше искористена за јакнење на соработката и довербата помеѓу двете соседски земји, како и за понатамошно продлабочување на воспоставените билатерални релации во делот на одбраната. Воедно, за време на средбата […]

Репрезентацијата на АРМ во футсал свечено испратена на меѓународен турнир во Словенија

Репрезентацијата на АРМ во футсал свечено испратена на меѓународен турнир во Словенија

Денес, 21 октомври, Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески,  ја прими репрезентацијата на АРМ која ќе учествува на Третиот Меѓународен турнир во футсал, кој ќе се одржи од 24 до 27 Октомври, во Ново Место, Република Словенија. Турнирот насловен како „Футсал куп за мир“ е во организација на Меѓународниот  Совет на Воени Спортови […]

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Денес, 20 Октомври 2011 година, заврши самооценувањето  Ниво-1 и Ниво-2, согласно Концептот за оперативни способности /ОCC/. Согласно планот и сценариото за реализација на вежбата пешадиска чета  од 1.механизиран пешадиски баталјон/2.механизирана пешадиска бригада каде беше вклучен и водот од Војската на Р.Србија ги реализираше следните активности: ескортирање на хуманитарен конвој со реакција на импровизирана експлозивна направа,воспоставување […]