Вести

Свечено отворање на вежбата MEDCEUR 11Свечено отворање на вежбата MEDCEUR 11Свечено отворање на вежбата MEDCEUR 11

Свечено отворање на вежбата MEDCEUR 11

Денес, 6-ти јуни, во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ се одржа церемонија по повод свеченото отварање на вежбата ,,MEDCEUR11”, која ќе се реализира на Армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ и ЦО ,,Пепелиште“ од 6-ти до 17-ти јуни 2011 година. Вежбата ја отвори Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Насер Сејдини, а на отварањето присуствуваа […]

Сценарио и фази на вежбата „Македонски Блесок – 07

Сценарио Сценариото за вежбата „Македонски Блесок – 07“ е дизајнирано единствено за изведување на вежбата. Сценариото е измислено без намера да претстави некоја постоечка или потенцијална светска ситуација или некоја планирана ситуација. Модицифираната мапа на Република Македонија и нејзините соседи се користат за измисленото сценарио. Во сценариото се користат вистински топоними на Република Македонија. Според […]

Општи информации

НАЗИВ НА ВЕЖБАТА: – МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК 07 ФОРМА НА ВЕЖБАТА: – „ВЕЖБА СО ЕДИНИЦИ“ или LIVEX СТЕПЕН: – МИРОВНИ ОПЕРАЦИИ ТИП: – СИТУАЦИОНА-ТАКТИЧКА ВЕЖБА ВРЕМЕ НА ИЗВЕДУВАЊЕ: – 08 АПРИЛ ДО 15 АПРИЛ 2011 година МЕСТО НА ИЗВЕДУВАЊЕ: – АП „КРИВОЛАК“ ВЕЖБАТА ЈА ПЛАНИРА: – Здружено-Оперативна Команда (ЗОК) ВЕЖБАТА ЈА РЕАЛИЗИРА: – 1.механизирана пешадиска бригада […]

Професионалните војници добија поддршка за вработување и самовработување

На двесте и седмата седница на Владата на Република Мaкедонија одржана на 01.02.2011 година усвоен е Оперативниот план за активните програми и мерки за вработување за 2011 година. Согласно потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу Министерството за одбрана, Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување на Република Македонија, професионалните војници постанаа посебна целна […]

Информирање на професионалните војници за поддршката за вработување и самовработување

Со Оперативниот план на активни мерки и програми за вработување за 2011 година, донесен од Владата на Република Македонија, на професионалните војници на кои им престанува службата во АРМ со навршени 38 години возраст им се обезбедуваат низа бенефиции заради подготовка за враќање во цивилен живот, наоѓање на ново работно место во цивилните структури т.е. […]

На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“

На АП „Криволак“ изведена досега најголема воена вежба со боева муниција во рамки на „Балкански Блесок 2010“

На армискиот полигон „Криволак“ во рамки на вежбата „Балкански Блесок 2010“ денеска се одржа Денот за високи гости, при што беше изведена тактичка вежба со бојно гаѓање „засилен механизиран пешадиски баталјон во напад“. На вежбата покрај механизираниот пешадиски баталјон од составот на првата механизирана пешадиска бригада, учествуваше и борбениот хеликоптерски сквадрон (Ми-24) од составот на […]

Распоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјонРаспоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјонРаспоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјон

Распоредување и оценување на декларираниот среден пешадиски баталјон

Денес, во раните утрински часови, декларираниот средниот пешадиски баталјон (спбн) успешно изведе марш од касарната „Јане Сандански“ во Штип до армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Балкански Блесок 2010“, влезе во завршна фаза. Маршот, ,,скорпиите“ од 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр) го изведоа со формирање на конвој од над 120 моторни возила, како една […]

Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“

Ден за високи гости на ,,Балкански Блесок 2010“

Утре, (2-ри ноември 2010 година) со почеток во 11,00 часот на армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ на Денот за високи гости, во рамките на вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ ќе се изведе тактичка вежба со бојно гаѓање ,,засилен механизиран пешадиски баталјон во напад“. На вежбата покрај механизираниот пешадиски баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, ќе […]

Почна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачментПочна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачментПочна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачмент

Почна оценувањето на средниот пешадиски баталјон и хеликоптерскиот детачмент

Од денес, започнува оценувањето на средниот пешадиски баталјон (спбн) и хеликоптерскиот детачмент, со што вежбата „Балкански Блесок 2010“ влегува во завршна фаза. Како што е познато, декларираниот спбн се наоѓа во формацискиот состав на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр), а хеликоптерскиот детачмент е во составот на воздухопловниот ВИНГ на АРМ. Претпладнево, оценувањето на двете единици […]

Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“

Четата на Воена Полиција успешно ги изврши првите задачи на ,,Балкански Блесок 2010“

Синоќа, во рамките на вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ четата на Воена Полиција (чВП) успешно изврши марш од касарната ,,Илинден“ во Скопје кон логорската просторија на армискиот полигон (АП) ,,Криволак“. Во текот на маршот во раните утрински часови четата се соочи со првиот инцидент – блокада на патот, кој беше успешно решен со употреба на стандардни […]

Започна оценувањето на декларираната чета на Воена ПолицијаЗапочна оценувањето на декларираната чета на Воена ПолицијаЗапочна оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција

Започна оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција

Денес, 28 октомври 2010 година, вежбата „Балкански Блесок 2010“ продолжува со оценувањето на декларираната чета на Воена Полиција (ВП) кое започна во касарната „Илинден“ во Скопје. Четата на Воена полиција се наоѓа во формацискиот состав на баталјонот на Воена Полиција и ќе се оценува по методологијата за оценување согласно OCC концептот на НАТО, а на […]

Заврши оценувањето на четата за длабинско набљудувањеЗаврши оценувањето на четата за длабинско набљудувањеЗаврши оценувањето на четата за длабинско набљудување

Заврши оценувањето на четата за длабинско набљудување

Синоќа, во рамките на активностите од вежбата ,,Балкански Блесок 2010“ четата за длабинско набљудување (чДН) со поголемиот дел од силите, успешно извши инфилтрација по воздушен пат на армискиот полигон ,,Крилолак“, со цел да се овозможи извршување на задачи во ,,непријателската“ територија. Оваа исклучително сложена активност која се одвиваше во ноќни услови, беше изведена заедно со […]