Вести

The ARM every day a step closer to NATO – visit to the Aviation brigade and publishing of the Application for the Pilot Training CentreARM-ja  çdo ditë e më afër NATO-s – vizitë e Brigadës së aviacionit dhe publikimit të konkursit për Qendrën e trajnimit të pilotëveАРМ секојдневно чекор поблиску до НАТО – посета на воздухопловната бригада и објавување на  Конкурсот за Центарот за обука на пилоти

АРМ секојдневно чекор поблиску до НАТО – посета на воздухопловната бригада и објавување на Конкурсот за Центарот за обука на пилоти

Имплементацијата на новата структура која претпоставува трансформација на ВИНГ-от на АРМ во Воздухопловна бригада, како и објавувањето на конкурсот за прием на кандидати во Центарот за обука на пилоти беа во фокусот на денешната посета на министерот за одбрана, Фатмир Бесими, замен-министерот Емил Димитриев и началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески на Воздухопловната […]

Pasojat e krizës ekonomike, koncepti i "mbrojtjes së zgjuar" dhe siguria energjetike në fokusin e Konferencës së SHBA-A5Импликациите од економската криза, концептот „паметна oдбрана“ и енергетската сигурност во фокусот на Kонференцијата САД-А5

Импликациите од економската криза, концептот „паметна oдбрана“ и енергетската сигурност во фокусот на Kонференцијата САД-А5

Во насока на реафирмирање на заложбите на Република Македонија и на регионот за целосно евроатлантско интегрирање, реафирмација на напорите за ефикасно планирање и трошење на буџетот за одбрана, како и паметна приоретизација на регионалните проекти, Конференцијата на министрите за одбрана на САД-Јадранската група продолжи со три дополнителни панели на кои учесниците имаа можност да укажат […]

“Common Challenges and Joint Solutions” – the Conference of Ministers of Defence  of the US-Adriatic Group has been opened"Sfidat dhe zgjidhjet e përbashkëta " – hapja e Konferencës së Ministrave të Mbrojtjes të SHBA - Kartës së Adriatikut„Заеднички предизвици и здружени решенија“ – отворена Конференцијата на министрите за одбрана на САД-Јадранската група

„Заеднички предизвици и здружени решенија“ – отворена Конференцијата на министрите за одбрана на САД-Јадранската група

Денеска, како продолжение на процесот помеѓу земјите од Јадранската група, во насока на промоција на регионалниот дијалог, унапредувањето на одбранбената соработка и зајакнувањето на националните капацитети, Министерството за одбрана на Република Македонија ја организираше Конференцијата на САД-Јадранската група под тема „Заеднички предизвици и здружени решенија“. На конференцијата, покрај домаќинот, министерот за одбрана на Република Македонија, […]

Joint statement following the U.S. - Adriatic Charter Defense Ministerial meeting Skopje, 29 March 2012Deklaratë e përbashkët nga Konferenca e MM të SHBA – Karta e Adriatikut Shkup,29 mars 2012Заедничка изјава од конференцијата на МО  на САД-Јадранската повелба Скопје, 29 март 2012 г.

Заедничка изјава од конференцијата на МО на САД-Јадранската повелба Скопје, 29 март 2012 г.

1. Ние Министрите за одбрана на земјите членки на Јадранската повелба: – Неговата екселенција Арбен ИМАМИ, Министер за одбрана на Република Албанија, – Неговата екселенција Мухамед ИБРАХИМОВИЌ, Министер за одбрана на Република Босна и Херцеговина, застапуван од Заменикот министер Мирко Околиќ,, – Неговата екселенција Анте КОНТРОМАНОВИЌ, Министер за одбрана на Република Хрватска, – Неговата екселенција […]

Meeting of the Ministers of defence of the THE REPUBLIC OF MACEDONIA AND THE REPUBLIC OF GREECE IN LarrisaTakim i Ministrit të mbrojtjes së Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Greqisë në Larisa 28.03.2012Средба на министрите за одбрана на Република Македонија и Република Грција во Лариса

Средба на министрите за одбрана на Република Македонија и Република Грција во Лариса

Денеска (28.03.2012 год.) во Лариса, Република Грција министерот за одбрана на Република Македонија Фатмир Бесими за време на  посета на Командата на Бригадата на Југоисточна Европа (SEEBRIG – South-Eastern European Brigade) оствари средба со министерот за одбрана на Република Грција, Димитриос Аврамопулос. Двајцата министри разговараа за билатералната соработка во областа на одбраната меѓу двете земји […]

The standardization process is flowing excellently – meeting of Minister Besimi with Director AkshitProcesi i standardizimit zhvillohet në mënyrë të shkëlqyer - takim i ministrit Besimi me drejtorin AkshitПроцесот на стандардизација тече одлично – средба на министерот Бесими со директорот Акшит

Процесот на стандардизација тече одлично – средба на министерот Бесими со директорот Акшит

„Имплементацијата на стандардите ќе ни овозможи континуирано да развиваме ефикасна и ефективна соработка“ истакна министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими на средбата со директорот на НАТО-агенцијата за стандардизација, Џихангир Акшит. „Вие одлично ја вршите работата во процесот на стандардизација, а за тоа бевме свесни уште пред да дојдеме тука. Техничката работа на овој […]

Expert Specialized Training “The New Strategic NATO Concept”Trajnim profesional specialistik "Koncepti i ri strategjik i NATO-s"Стручно специјализирачка обука „Новиот стратешки концепт на НАТО“

Стручно специјализирачка обука „Новиот стратешки концепт на НАТО“

Во период периодот од 26-27 март 2012 година во организација на Министерството за одбрана – Сектор за човечки ресурси , Центарот за обука „Д-р Џозеф Крузел“ во соработка со Воената Академија ,,Генерал Михаило Апостолски“ реализираше Стручно специјализирачка обука на тема: “Новиот стратешки концепт на НАТО“. Ова претставува само уште една од низата активности кои Министерството […]

Visit by Minister Besimi of the Republic of ItalyVizitë e ministrit Besimi në Republikën e ItalisëПосета на министерот Бесими на Република Италија

Посета на министерот Бесими на Република Италија

Денеска министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими, оствари работната посета на Република Италија при што реализираше средба со министерот за одбрана на Република Италија, Џанпаоло Ди Паола и со началникот на Генералштабот на армијата на Италија, Биаџо Абрате. Имено, на средбата на министерот Бесими со министерот Ди Паола, беше потврдена отворената поддршка на […]

Minister Besimi visited the Kingdom of DenmarkVizitë e ministrit Besimi në Mbretërinë e DanimarkësПосета на министерот Бесими на Кралството Данска

Посета на министерот Бесими на Кралството Данска

Евроатланските интеграции како стратегиска определба на Република Македонија, потоа реформите во исполнување на стандардите на Алијансата со цел креирање постабилен регион, и поддршката од Данска на меѓународен план за забрзување на процесот за наше членство во НАТО, беа во врвот на агендата на средбата на министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими, со неговиот […]

Handover of duty Commander of the 1st Mechanized Infantry BrigadeMarrja e detyrës komandant i b1kmПрием на должност командант на 1.мпбр

Прием на должност командант на 1.мпбр

Денес 23-ти март 2012 година (петок), во касарната ,,Јане Сандански“ во Штип, ќе се одржи свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр). Дожноста командант на 1.мпбр од бригадниот генерал Димче Петровски ќе ја преземе полковникот Стојан Димчов кој досега ја извршуваше должноста началник на штаб во Здружената оперативна команда […]

Briefing of Minister Besimi with media representativesBrifing i ministrit Besimi me përfaqësuesit e mediumeveБрифинг на министерот Бесими со претставници на медиумите

Брифинг на министерот Бесими со претставници на медиумите

Министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими денеска одржа неформален брифинг со претставниците на медиумите на кој информираше за реализираните и за предвидените активности на Министерството за одбрана во наредниот период. Во тој контекст министерот Бесими ги спомена посетите и средбите со колегите од министерствата за одбрана на земјите во регионот, потоа посетите на […]

Volleyball Competition with the Association of Defence Attaches accredited in the Republic of MacedoniaНатпревар во одбојка со асоцијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија

Натпревар во одбојка со асоцијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија

Денес 22-ри март 2012 година (четврток), во спортската сала во касарната ,,Илинден“ во Скопје, се одиграа натпревари во одбојка помеѓу екипите на Министерството за одбрана (МО), Генералштабот (ГШ) на АРМ и асоцијацијата на воените аташеа акредитирани во Република Македонија. Победник на мини-турнуирот во одбојка е екипата на ГШ на АРМ која екипата на воените аташеа […]