Вести

Meeting of Minister Besimi with the Ambassador of Serbia, Gjurin: Mutual trust and cooperation is the only road towards successTakim i ministrit Besimi me Ambasadorin e Serbisë, Gjurin: Besimi i ndërsjellët dhe bashkëpunimi janë rruga e vetme drejt suksesitСредба на министерот Бесими со амбасадорот на Србија, Ѓурин: Взаемната доверба и соработка се единствениот пат кон успехот

Средба на министерот Бесими со амбасадорот на Србија, Ѓурин: Взаемната доверба и соработка се единствениот пат кон успехот

Потврда за одличната соработка во областа на одбраната, добрососедските односи и довербата помеѓу двете земји и разгледување на можноста за продлабочување на билатералната соработка помеѓу министерствата и армиите, посебно во делот на одбранбената индустрија и користењето на центрите за обука „Криволак“, РТЦК и ВМЦ. Тоа е исходот од денешната средба на министерот за одбрана Фатмир […]

‘Tree Day’ – helping the future“Dita e drurit”-Mbështetje për të ardhmen„Ден на дрвото“ – поддршка за иднината

„Ден на дрвото“ – поддршка за иднината

„Денес со оваа активност ја даваме поддршката за иднината на Република Македонија, иднина која значи мир, стабилност и развој, што е и главната порака која ја дадоа сите претставници и аташеите во Република Македонија“, истакна министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими на денешното засадување на садници во дворот на Министерството, по повод акцијата […]

Participation of the ARM members in the ‘Tree Day – Plant Your Future’ campaign Pjesëmarrja e pjesëtarëve të ARM-së në aksionin “Dita e drurit- mbjelle ardhmërinë tënde” Учество на припадниците на АРМ во акцијата ,,Ден на дрвото - засади ја својата иднина “

Учество на припадниците на АРМ во акцијата ,,Ден на дрвото – засади ја својата иднина “

Утре, на 23 ноември припадниците на АРМ активно ќе се вклучат во акцијата ,,Ден на дрвото – засади ја својата иднина“. Врз основа на извршената координација со координативното тело на акцијата, одлучено е АРМ да се ангажира на седум пунктови низ Република Македонија, на кои млади стебла ќе засадуваат 200 припадници на АРМ од шест […]

Promotion of NATO’s Smart Defence ConceptPromovimi i “mbrojtjes së mençur” si kapacitet i ri i NATOSПромоција на „паметната одбрана“ како нов концепт на НАТО

Промоција на „паметната одбрана“ како нов концепт на НАТО

„Република Македонија ги исполни сите критериуми за членство во НАТО и е целосно подготвена за преземање на одговорностите и обврските кои произлегуваат од тоа членство. Во очекување на поканата, ние продолжуваме со следењето и развојот на новите концепти во Алијансата, а во тој дух ќе истакнам дека нам ни е потребна и поширока дебата за […]

Participation of the ARM CHOD at the Adriatic Charter CHOD Conference in ZagrebPjesëmarrje e ShShP të ARM-së në konferencën e shefave të shtabit të përgjithshëm të armatave nga grupi i Adriatikut në ZagrebУчество на НГШ на АРМ на конференција на началниците на генералштабовите на армиите од Јадранската група во Загреб

Учество на НГШ на АРМ на конференција на началниците на генералштабовите на армиите од Јадранската група во Загреб

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески, утре (22-ри ноември) ќе учествува на петнаесеттата Конференција на началниците на генералштабовите од армиите на земјите-членки на Јадранската група која од 22-ри до 23-ти ноември ќе се одржи во Загреб, Република Хрватска. Покрај учеството на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки […]

Press Statement for the NATO Charity Bazaar Njoftim për shtyp Për NATO Charity BazaarПрес најава за NATO Charity Bazaar

Прес најава за NATO Charity Bazaar

На 20 ноември оваа година во Брисел се одржа традиционалниот НАТО Базар наменет за добротворни цели (NATO Charity Bazaar). Овој настан кој од 1968 година традиционално се одржува во третата седмица на ноември, обезбедува значителни финансиски средства за добротворни проекти, а мината година за таа намена беа собрани 187.000 евра. Овој навистина специфичен настан на […]

РАНГ ЛИСТИ на кандидатите за магистерски студии и за кандидатите за Стручно-специјалистички студии за извршување на командни и штабни должности во Армијата на Република Македонија

Ранг-листа на кандидати кои ги испонуваат условите од конкурсот објавен на 29.12.2010 година, II (втор) пријавен рок, за прием на Специјалистички стручни студии (специјализација) за оспособување на кандидати за извршување на командни и штабни должности во АРМ.pdf Ранг-листи на кандидати пријавени на конкурсот објавен на 29.12.2010 година за прием  на втор циклус на студии (магистратура).pdf

Deputy Defence Minister Dimitriev opened the Regional Western Balkans Security Dynamics ConferenceZëvendës ministri i mbrojtjes Dimitriev e hapi Konferencën Rajonale në temën “ Dinamikat rajonale të sigurisë në Ballkanin Perëndimor”Заменик министерот за одбрана Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“

Заменик министерот за одбрана Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“

Денеска, Заменик министерот за одбрана Емил Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“. Неговото обраќање беше во насока на предизвиците на регионот во следните 10 години на безбедносно поле. Емил Димитриев  потенцираше  дека сите земји од регионот имаат иста цел – интегрирање во ЕУ и во НАТО. На тој […]

Visit by the School of National Defence of the Republic of Croatia to the Ministry of Defence and the ARM GSVizitë e Shkollës për mbrojtje nacionale të Republikës së Kroacisë në Ministrinë e Mbrojtjes dhe SHP të ARM-së Посета на Школата за национална одбрана на Република Хрватска на Министерството за одбрана и ГШ на АРМ

Посета на Школата за национална одбрана на Република Хрватска на Министерството за одбрана и ГШ на АРМ

Од вчера во тридневна официјална посета на Република Македонија се наоѓаат слушателите и дел од персоналот на Школата за национална одбрана на Република Хрватска ,,Бан Јосип Јелачиќ“, предводени од полковникот Антун Чичак. Делегацијата од  Школата за национална одбрана на Република Хрватска денес оствари средба со министерот за одбрана Фатмир Бесими и заменикот на НГШ генерал-мајор […]

Second lecture at the Military Academy by the visiting professor from the Swedish National Defence CollegeLigjerata e dytë në Akademinë ushtarake nga profesori vizitues i Kolegjit nacional zviceran për mbrojtjeВторо предавање на Воената академија од визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

Второ предавање на Воената академија од визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

На ден 07.11.2011 од 09:45 до 11:30 во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, професорот полковник проф. д-р John Andreas Olsen, по втор пат ја посети академијата и го одржа своето предавање на тема „Променливиот карактер на војната“. Полковникот Olsen е доктор по историја и меѓународни односи, во периодов на должност Заменик командант и […]

Fully committed to the reform and Euro-Atlantic Integration ProcessTërësisht të angazhuar në proceset e integrimeve euro-atlantike dhe reformueseЦелосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

Целосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

„Ние продолжуваме во процесот на остварување на целите на безбедносната и одбранбена политика на Република Македонија, целосно посветени на интеграцијата во евроатлантските структури како наш императив и најдобра алтернатива за иднината, потоа на нашиот придонес кон зачувувањето на регионалниот и на глобалниот мир и, секако, на негувањето на добрососедските односи со сите земји во регионот.“ […]

Visit of the ARM CHOD to the Armed Forces of Bosnia and HerzegovinaVizitë e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të ARM-së në Forcat e armatosura të Bosnjës dhe HercegovinësПосета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески од утре (15-ти ноември) ќе претстојува во дводневна официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Босна и Херцеговина. За време на посетата во Сараево, домаќин на делегацијата на АРМ ќе и биде Началникот на Здружениот штаб на ВС на Босна и Херцеговина, […]