Вести

Besimi and Koteski visited the Tetovo barracks and the confection „Imperijal“ Besimi dhe Koteski vizituan kazermën dhe konfeksionin „Imperial“Бесими и Котески ја пoсетија тетовската касарна и конфекцијата „Империјал“

Бесими и Котески ја пoсетија тетовската касарна и конфекцијата „Империјал“

Министерот за одбрана Фатмир Бесими и началникот на Генералштабот на АРМ генерал мајор Горанчо Котески денеска ја посетија тетовската касарна „Кузман Јосифовски Питу“ и текстилната фирма „Империјал“ во Брвеница каде што беа преставени мострите од новите борбени и пустински униформи на армијата. Од командантите на бригадата и на тетовскиот гарнизон Бесими и Котески беа запознаени […]

Deployment of the eleventh rotation to ALTHEADërgimi i rotacionit të njëmbëdhjetë në ALTEAИспраќање на единаесеттата ротација на АЛТЕА

Испраќање на единаесеттата ротација на АЛТЕА

Денес, 28-ми октомври во Командата за логистичка поддршка (КЛП) на АРМ се одржа свеченост по повод упатувањето на единаесеттата ротација на медицинскиот тим на АРМ кој учествува во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина. На свеченоста покрај клучниот персонал на КЛП присуствуваа и претставници на Генералштабот на АРМ, Воено-медицинскиот центар и роднините на припадниците на […]

The Minister of Defence, Fatmir Besimi, met with the Ambassador of the Republic of France to the Republic of Macedonia, H.E. Jean Claude ShlumbergeMinistri i mbrojtjes dr. Fatmir Besimi  realizoi takim me Ambasadorin e Republikës së Francës në Republikën e Maqedonisë, H.E.Jean–Claude SchlumbergerМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже

Министерот за одбрана Фатмир Бесими денес оствари протоколарна средба со Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Жан-Клод Шлумберже. Ова средба се реализираше како потврда на добрата билатерална соработка помеѓу двете земји, како и заедничкиот интерес за полноправно членство во НАТО и ЕУ на Р. Македонија. Во текот на средбата беа разменети мислења за […]

The Minister of the Kosovo Security Forces paying a visit to the Republic of MacedoniaMinistri i Foracve të Sigurisë të Kosovës për vizitë në Republikën e MaqedonisëМинистерот на Косовските Безбедносни Сили во посета на Република Македонија

Министерот на Косовските Безбедносни Сили во посета на Република Македонија

Министерот за одбрана на Република Македонија, г-дин Фатмир Бесими, денес оствари билатерална средба со својот колега Министерот на Косовските Безбедносни Сили, г-дин Агим Чеку. Средбата беше искористена за јакнење на соработката и довербата помеѓу двете соседски земји, како и за понатамошно продлабочување на воспоставените билатерални релации во делот на одбраната. Воедно, за време на средбата […]

Репрезентацијата на АРМ во футсал свечено испратена на меѓународен турнир во Словенија

Репрезентацијата на АРМ во футсал свечено испратена на меѓународен турнир во Словенија

Денес, 21 октомври, Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески,  ја прими репрезентацијата на АРМ која ќе учествува на Третиот Меѓународен турнир во футсал, кој ќе се одржи од 24 до 27 Октомври, во Ново Место, Република Словенија. Турнирот насловен како „Футсал куп за мир“ е во организација на Меѓународниот  Совет на Воени Спортови […]

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Денес, 20 Октомври 2011 година, заврши самооценувањето  Ниво-1 и Ниво-2, согласно Концептот за оперативни способности /ОCC/. Согласно планот и сценариото за реализација на вежбата пешадиска чета  од 1.механизиран пешадиски баталјон/2.механизирана пешадиска бригада каде беше вклучен и водот од Војската на Р.Србија ги реализираше следните активности: ескортирање на хуманитарен конвој со реакција на импровизирана експлозивна направа,воспоставување […]

Ministri i mbrojtjes Fatmir Besimi realizoi takim me Ambasadoren e Mbretërisë së Holandës në Republikën e Maqedonisë, H.E. Mariet ShurmanМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со  Амбасадорката на Кралството Холандија во Република Македонија, Н.Е. Мариет Шурман

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорката на Кралството Холандија во Република Македонија, Н.Е. Мариет Шурман

Министерот за одбрана Фатмир Бесими денес во просториите на министерството оствари средба со Амбасадорката на Кралството Холандија во Република Македонија, Н.Е. Мариет Шурман. Во текот на средбата се разговараше за одличната билатералната соработка која пред се претставува одраз на добрите политички односи помеѓу двете земји. Од страна на Амбасадорката беше истакната поддршката за евроатланските процеси […]

Ministers Poposki and Besimi on a meeting with the North-Atlantic Council in BrusselsMinistrat Poposki dhe Besimi në takim me Këshillin Atlantiku i Veriut në BrukselМинистрите Попоски и Бесими на состанок со Северно-атлантскиот совет во Брисел

Министрите Попоски и Бесими на состанок со Северно-атлантскиот совет во Брисел

Денес, во седиштето на НАТО во Брисел, делегација на Република Македонија, предводена од министрите за надворешни работи и одбрана, Никола Попоски и Фатмир Бесими, учествуваше на состанок со Северно-атлантскиот совет. Во своите обраќања пред амбасадорите на 28-те земји членки на НАТО, Министрите Попоски и Бесими говореа за постигнатите резултати во рамките на политичките, економски и […]

The Deputy Minister of Defence of the Republic of Macedonia, Emil Dimitriev, met with the diplomatic corps in the countryZëvendës-ministri i Mbrojtjes së Republikës së Maqedoni, Emill Dimitriev realizoi takim me korin diplomatik në vend Заменик министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, оствари средба со дипломатскиот кор во земјата

Заменик министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, оствари средба со дипломатскиот кор во земјата

Во рамките на редовните месечни средби на Амбасадорите на земјите членки на НАТО акредитирани во Република Македонија, денес во просториите на Амбасадата на Кралството Холандија која е НАТО контакт Амбасада за Република Македонија, заменик министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, оствари средба со дипломатскиот кор во земјата. На средбата беа разменети мислења во […]

Поделба на сертификати за OCC концептот на НАТО од страна на ЗНГШ генерал-мајор Насер Сејдини

Утре, 20 октомври,  со почеток во 09.30 часот, во касарната „Илинден“ во Скопје, ќе се одржи свеченост по повод доделувањето на сертификати на оценетите декларирани единици на АРМ, четата за длабинско набљудување од составот на Полкот за специјални операции и четата на Воена Полиција, според Концептот на оперативни способности од НАТО. За подготовка на единиците […]

Start of the evaluation of Macedonian Flash 08Започна оценувањето на ,,Македонски Блесок 08“

Започна оценувањето на ,,Македонски Блесок 08“

Денес започна оценувањето на пешадиската чета од 1.механизиран пешадиски баталјон од составот на 2.механизирана пешадиска бригада (мпбр), во која е вклучен и водот од Војската на Република Србија и декларираната чета за Баталјонската Група на Европската Унија (ЕУ БГ II/2012) од составот на 2.мпбр. Самооценувањето Ниво -1 и НИВО-2 на двете единици започна истовремено во […]

Регионална работилница „ Комуникациски вештини и медиа тренинг- напредно ниво“

Регионална работилница „ Комуникациски вештини и медиа тренинг- напредно ниво“

Регионалниот тренинг центар за комуникации -РТЦК при Секторот за човечки ресурси во периодот од 17-21 октомври 2011година одржува регионална работилница „ Комуникациски вештини и медиа тренинг- напредно ниво“. На оваа регионална работилница учествуваат државни службеници и офицери од Министерствата за одбрана и Армиите на Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Република Македонија, како […]