Вести

The Minister of Defence Fatmir Besimi held a meeting with the new US Ambassador in the Republic of Macedonia, H.E. Mr. Paul WohlersМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средбата со новиот амбасадор на САД во Република Македонија Н.Е. Пол Волерс

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средбата со новиот амбасадор на САД во Република Македонија Н.Е. Пол Волерс

Министерот за одбрана на Република Македонија, г. Фатмир Бесими денеска оствари протоколарна средба со амбасадорот на САД во РМ, Н.Е. Пол Волерс. На средбата, покрај амбасадорот, беа присутни и полковникот Карл Шулер, заменик-воено аташе и г. Скот Винтон, политички советник во Амбасадата на САД во Скопје. На средбата беше дискутирано за сите аспекти на досегашната […]

Meeting of Chiefs of GS of the Armies of Macedonia and SloveniaСредба на началниците на ГШ на армиите на Македонија и на Словенија

Средба на началниците на ГШ на армиите на Македонија и на Словенија

Соработката на македонската и словенечката армија, како и можностите за нејзино проширување, биле тема на денешата средба на началниците на генералштабовите на Армијата на Република Македонија генерал-мајор Горанчо Котески и на Вооружените сили на Република Словенија генерал-мајор Алојз Штеинер. На средбата како што информира на прес-конференција Котески, покрај разгледувањето на планот за билатерална соработка во […]

Неформален состанок на министрите за одбрана на ЕУ, 22-23 септември 2011, Вроцлав, Полска и на маргините на состанокот работен ручек/брифинг за европските НАТО членки кои не се членки на ЕУ и земјите кандидати за членство, одржан на 23 септември

На 22-23 септември во Вроцлав, Полска, земја актуелен претседавач со Европската Унија, се одржа Неформален состанок на министрите за одбрана на Европската Унија. Со неформалниот состанок во име на Високиот претставник на ЕУ (ВП) Catherine Ashton, која учествуваше на Генералното собрание на ОН, претседаваше министерот за одбрана на Полска, Tomasz Siemoniak. На 23 септември во […]

Посета на Началникот на ГШ на ВС на Република Словенија генерал-мајор Алојз Штеинер

Пред делегацијата од Република Словенија ќе биде презентирана трансформацијата на АРМ, новата структура на силите и искуствата од учеството во мисиите надвор од Република Македонија.

Meeting of Minister Besimi with the Ambassador of Israel, David CohenСредба на министерот Бесими со амбасадорот на Израел, Давид Коен

Средба на министерот Бесими со амбасадорот на Израел, Давид Коен

Министерот за одбрана Фатмир Бесими денеска се сретна со амбасадорот на Израел, Давид Коен, придружуван од почесниот конзул на Израел во Република Македонија, Виктор Мизрахи. На средбата, соопшти Министерството за одбрана, заедничка била оценката дека соработката во областа на одбраната е на задоволително ниво, со напомена дека има простор за нејзино идно интензивирање и унапредување. […]

The Minister of Defence Fatmir Besimi held a meeting with the Ambassador of the Republic of Greece in the Republic of Macedonia, H.E. Αlexandra PapadopoulouMinistri i mbrojtjes Fatmir Besimi realizoi takim me ambasadoren e R. së Greqisë në R. e Maqedonisë, H.E Aleksandra PapadopuluМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Р.Грција во РМ, Н.Е Александра Пападопулу

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Р.Грција во РМ, Н.Е Александра Пападопулу

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со амбасадорот на Р.Грција во Р.Македонија Н.Е. Александра Пападопулу. На средбата покрај амбасадорката присуствуваше и военото аташе на Р.Грција во Р.Македонија полковник Христос Полианитис. Задоволството од досегашната соработка која во изминативе години доби на интензитет беше истакнато од двајцата соговорници и истовремено беше нагласена потребата од што почести […]

ЛИСТА на кандидати за запишување на студенти-питомци на прв циклус на студии на Воената академија-Скопје во учебната 2011/2012 година според Конкурсот објавен на ден 30.07.2011 година – III уписен рок

Видете ја листата на кандидати 2011

International Exercise for a Mountaineering TeamМеѓународна вежба на алпинистички тим

Меѓународна вежба на алпинистички тим

Утре, 21-ви септември 2011 година со почеток во 12.00 часот на полигонот за алпинистичка обука кај Демир Капија, ќе се одржи меѓународна показна вежба ,,Пребарување и спасување на повредени лица на непристапен терен и планински простор“, во организација на полкот за специјални операции (пСО) на АРМ. На вежбата покрај алпинистичкиот тим од пСО, ќе учествува […]

Visit by the Commander of the Vermont National Guard, Major General Michael DubieVizitë e komandantit të GN të Vermontit gjeneral-major Majkëll DubiПосета на командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Мајкл Дуби

Посета на командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Мајкл Дуби

Од вчера, во тридневна официјална посета на АРМ претстојува висока делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Мајкл Дуби, на кого официјален домаќин му е началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески. Целта на посетата на АРМ од страна на командантот на […]

The Minister of Defence Fatmir Besimi held a meeting with the Ambassador of Slovenia in the Republic of Macedonia, H.E. Alain BergantMinistri i Mbrojtjes Fatmir Besimi realizoi takim me Ambasadorin e Sllovenisë në RM, H.E e tij Allan BergantМинистерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Словенија во РМ, Н.Е Алан Бергант

Министерот за одбрана Фатмир Бесими оствари средба со Амбасадорот на Словенија во РМ, Н.Е Алан Бергант

Денес, во просториите на Министерството за одбрана на Република Македонија се реализираше средба меѓу министерот за одбрана на РМ, г-дин Фатмир Бесими и Амбасадорот на Словенија во РМ, Н.Е Алан Бергант. За време на средбата од страна на министерот Бесими беше упатена голема благодарност за огромната поддршка на Словенија како и задоволство од досегашната одлична […]

Recognitions for Macedonian peacekeepers in AfghanistanПризнанија за македонските мировници во Авганистан

Признанија за македонските мировници во Авганистан

Министерот за одбрана Фатмир Бесими денеска во Штип најави дека војниците кои учествуваа во одбраната на командата на мисијата ИСАФ во Кабул ќе бидат наградени и ќе им се оддаде посебно признание. – Иницијативата за оддавање признание и наградување на припадниците на мировната мисија ИСАФ од нашата армија е заедничка со претседателот на Македонија како […]

Трет уписен рок за прием на кандидати за запишување на студенти-питомци на прв циклус на студии на Воената академија-Скопје во учебната 2011/2012 година според Конкурсот објавен на ден 30.07.2011 година

Ве известуваме дека:
1. Одбрана (офицери) – има 11 слободни места
2. Заштита и спасување – 3 слободни места
3. Управување со кризи – 2 слободни места
Забелешка:
Документите се поднесуваат на ден 15.09.2011 година до 16:30 часот