Вести

Потпишан договор за набавка на 14.000 комплети воено-теренска униформа за припадниците на АРМ

Министерството за одбрана склучи договор за набавка на 14.000 комплети воено-теренска униформа за потребите на припадниците на Армијата на Република Македонија, што е прва набавка на по два комплета униформи за секој припадник на АРМ досега. Сумата на договорот потпишан со штипската компанија „Дона-М“, преку јавна и транспарентна постапка за јавна набавка на која и […]

Shekerinska and Gjurchinovski on meetings with the NATO Commander - Naples Command, Admiral Foggo: We are convinced that in 2019 Macedonia will be at the table with the other NATO AlliesShekerinska dhe Gjurçinovski në takime me komandantin e Komandës së NATO-s në Napoli, admiralin Fogo: Jemi te bindur se në vitin 2019 Maqedonia do të zë vend në tavolinë me aleatët e tjerë të NATO-sШекеринска и Ѓурчиновски на средби со командантот на НАТО – командата во Неапол, адмиралот Фого: Убедени сме дека во 2019 Македонија ќе биде на масата со останатите сојузници во НАТО

Шекеринска и Ѓурчиновски на средби со командантот на НАТО – командата во Неапол, адмиралот Фого: Убедени сме дека во 2019 Македонија ќе биде на масата со останатите сојузници во НАТО

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и началникот на Генералштабот на АРМ, генерал – мајор Васко Ѓурчиновски денеска имаа средби со командантот на Здружената команда на сојузничките сили во Неапол, адмиралот Џејмс Фого, кој е во посета на Република Македонија. Шекеринска ја потенцираше долгогодишната соработка помеѓу МО и АРМ и Здружената команда на сојузничките сили во […]

New Year's concert of the military bands of Macedonia, Bulgaria and MontenegroKoncerti i Vitit të Ri i orkestrave ushtarake të Maqedonisë, Bullgarisë dhe Malit të ZiНовогодишен концерт на воените оркестри на Македонија, Бугарија и Црна Гора

Новогодишен концерт на воените оркестри на Македонија, Бугарија и Црна Гора

Воениот оркестар на АРМ заедно со припадници на гардискиот оркестар на бугарската Армија и воениот оркестар на армијата на Црна Гора, вчера во Домот на АРМ во Скопје изведоа новогодишен концерт, во чест на припадниците на трите армии, а во духот на заедничката соработка. На трилатералниот новогодишен концерт пред премиерот Зоран Заев, претседателот на Собранието, […]

Montenegrin Secretary of State Filipović on a working visit of MacedoniaSekretari shtetëror malazez Filipoviq për vizitë pune në MaqedoniЦрногорскиот државен секретар Филиповиќ во работна посета на Македонија

Црногорскиот државен секретар Филиповиќ во работна посета на Македонија

На покана на државниот секретар во Министерството за одбрана на Република Македонија, Драган Николиќ, од вчера во дводневна работна посета на Македонија престојува државниот секретар на црногорското Министерство за одбрана, Слободан Филиповиќ. Во рамките на посетата, државните секретари Николиќ и Филиповиќ заедно со делегациите имаа работен состанок на кој се разговараше за досегашната и идна […]

Shekerinska: Both the expert and political public in Macedonia are united in the message that NATO membership for Macedonia means increased security, increased predictability, and at the same time chances for greater economic growthShekerinska: Edhe publiku ekspert dhe politik në Maqedoni janë të bashkuar në mesazhin se anëtarësimi i Maqedonisë në NATO do të thotë rritje e sigurisë, rritje e parashikueshmërisë dhe në të njëjtën kohë mundësi për rritje më të madhe ekonomikeШекеринска: И експертската и политичката јавност во Македонија се обединети во пораката дека членството во НАТО за Македонија значи зголемена безбедност, зголемена предвидливост и во исто време шанси за поголем економски раст

Шекеринска: И експертската и политичката јавност во Македонија се обединети во пораката дека членството во НАТО за Македонија значи зголемена безбедност, зголемена предвидливост и во исто време шанси за поголем економски раст

„Помеѓу фактите и фикцијата – што ќе донесе пристапувањето на Македонија во НАТО“ е насловот на денешната дебата и презентација на два независни истражувачки труда за ефектите од пристапувањето на нашата држава во Алијансата, која ја организираше Институтот за европска политика, а ја отвори министерката за одбрана Радмила Шекеринска. Министерката Шекеринска на почетокот од своето […]

Minister Shekerinska in Brussels on meetings with Mogherini and Khan: Macedonia should be rewarded with the beginning of negotiationsMinistrja Shekerinska në Bruksel në takime me Mogherini dhe Hahn: Maqedonia duhet të shpërblehet me fillimin e negociataveМинистерката Шекеринска во Брисел на средби со Могерини и Хан: Македонија треба да биде наградена со почеток на преговори

Министерката Шекеринска во Брисел на средби со Могерини и Хан: Македонија треба да биде наградена со почеток на преговори

Денеска, на вториот ден од работната посета на Брисел заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана Радмила Шекеринска заедно со министерот за надворешни работи Никола Димитров, имаа средби со високата претставничка за надворешна и безбедносна политика на ЕУ, Федерика Могерини и со комесарот за добрососедска политика и проширување, Јоханес Хан. На средбите стана […]

Minister Shekerinska at a Conference in Brussels: Macedonia has deserved to start negotiations with the EUMinistrja Shekerinska në konferencë në Bruksel: Maqedonia meritoi të nis bisedimet me BE-nëМинистерката Шекеринска на конференција во Брисел: Македонија заслужи да ги почне преговорите со ЕУ

Министерката Шекеринска на конференција во Брисел: Македонија заслужи да ги почне преговорите со ЕУ

Заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана Радмила Шекеринска денеска во Брисел учествуваше на конференција за односите меѓу ЕУ и Западен Балкан, посветена на проширувањето на Унијата, интеграцијата и предизвиците од трансформацијата на земјите од регионов.  На самитот, министерката Шекеринска зборуваше на првата сесија насловена како „ЕУ-Западен Балкан: се уште комплицирано“. Обраќајќи се […]

Minister Shekerinska on a meeting with the French Minister of the Armed Forces, Florence Parly: France will strongly support Macedonia in NATOMinistrja Shekerinska takohet me ministren francez të Forcave të Armatosura, Florence Parly: Franca do të mbështesë fuqimisht Maqedoninë në NATOМинистерката Шекеринска на средба со француската министерка за вооружени сили, Флоранс Парли: Франција силно ќе ја поддржи Македонија во НАТО

Министерката Шекеринска на средба со француската министерка за вооружени сили, Флоранс Парли: Франција силно ќе ја поддржи Македонија во НАТО

Заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана Радмила Шекеринска во Париз имаше официјална средба со министерката за вооружени сили на Франција, Флоранс Парли. Официјална средба меѓу министри за одбрана на Македонија и на Франција се случува за првпат по една деценија. На средбата стана збор за соработката меѓу двете министерства и за состојбите […]

Deputy Minister Maksuti meets NATO DEEP representativesTakim i zëvendësministrit Maksuti me përfaqësuesit e Programit të NATO-s për Avancimin e Arsimit në MbrojtjeСредба на заменик министерот Максути со претставници на Програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната

Средба на заменик министерот Максути со претставници на Програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната

Заменик министерот за одбрана, Беким Максути денеска во Министерството за одбрана оствари средба со претставници на Програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната – DEEP. На средбата на која присуствуваа и претставници од Секторот за човечки ресурси од Воената академија, претставниците на НАТО тимот ја претставија анализата на соработката за изминатата година согласно […]

Shekerinska for the defense budget 2019: The defense budget is growing for a second year in a row - higher wages, more money for maintenance, equipment and modernizationShekerinska për Buxhetin e Mbrojtjes 2019: Vitin e dytë me rradhë buxheti i Mbrojtjes ritet – rroga më të larta, më shumë para për mirëmbajtje, pajisje dhe modernizim Шекеринска за одбранбениот буџет 2019 година: Втора година по ред буџетот за одбраната расте - повисоки плати, повеќе пари за одржување, за опрема и модернизација

Шекеринска за одбранбениот буџет 2019 година: Втора година по ред буџетот за одбраната расте – повисоки плати, повеќе пари за одржување, за опрема и модернизација

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска на денешната прес – конференција  го образложи буџетот за одбраната за 2019, кој по десетгодишниот пад, втора година по ред е во нагорна линија и оваа година изнесува 135 милиони евра. „Минатата година одбранбениот буџет порасна за 15%, а зголемувањето за 2019 во споредба со ребалансираниот буџет за 2018 изнесува […]

Distinguished Visitors Day for the exercise "Autumn Storm 18"Dita për Mysafirë të Lartë në stërvitjen "Stuhia Vjeshtore 18"Ден за високи гости на вежбата ,,Есенска Бура 18“

Ден за високи гости на вежбата ,,Есенска Бура 18“

Припадниците на АРМ и МВР, кои учествуваа на здружената вежба „Есенска бура-18“, денес на Армискиот полигон „Криволак“, демонстрираа координиран настап при справување со ситуации и постапки поврзани со кризниот менаџмент. На денот за високи гости, специјалните единици на АРМ и МВР, со поддршка од хеликоптерските единици, воената полиција, пешадиските единици, како и дирекцијата за заштита […]

State Secretary Dragan Nikolic at the Conference on Security Challenges in ZagrebSekretari shtetëror Dragan Nikoliq në Konferencë për sfidat e sigurisë në ZagrebДржавниот секретар Драган Николиќ на Конференција за безбедносни предизвици во Загреб

Државниот секретар Драган Николиќ на Конференција за безбедносни предизвици во Загреб

Државниот секретар Драган Николиќ, во периодот од 21 до 23.11 учествува како панелист на 6тата Конференција за безбедносни предизвици во Европа, која се одржува во Загреб, Република Хрватска во организација на Центарот за безбедносна соработка RACVIAC, „Konrad Adenauer Stiftung“, канцеларијата во Загреб, со академска поддршка на Институтот за развој и меѓународни односи. Државниот секретар имаше […]