Штит

„Тринити“ - како духот излезе од шишето

„Тринити“ – како духот излезе од шишето

„Тринити“ е кодното име на тестирањето на првата атомска  бомба направена во светот, а е дадено како асоцијација на тројството Господ, Синот и Светиот дух. 16 јули 1945 година е денот кога започнува нова трка во вооружувањето помеѓу големите сили во светот, ден кога САД ја покажаа својата супериорност и својата моќ. Од тој ден […]

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

Во изминатите години ЕУ се соочи со голем број терористички закани и напади од насилна џихадистичка природа, од мрежно поврзани терорстички групи и индивидуални извршители. Терористичките напади во Брисел, Ница и Берлин, извршени со експлозив (Брисел) и возила (Ница и Берлин) неселективно убија и повредија голем број луѓе. Милитантните џихадисти ја докажаа способноста за нанесување […]

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиштето на НАТО е политички и административен центар на Алијансата и постојан дом на Северноатлантскиот совет, високото тело за одлучување во НАТО. Се наоѓа во Брисел, Белгија и претставува дом на националните делегации на земјите-членки и на канцелариите за врски или дипломатските мисии на земјите-партнери Меѓународниот штаб бил создаден во 1951 година за поддршка на […]

Армијата на Република Македонија успешно се справува со пожарите

Армијата на Република Македонија успешно се справува со пожарите

Хеликоптерската единица на транспортните хеликоптери, Сквадронот на транспортни хеликоптери при Воздухопловната бригада на АРМ, опремени со хеликоптерите „Ми-8“ и „Ми-17“ и со противпожарните ведра успееја да се изборат со огнените стихии ширум државата. Хеликоптерите на АРМ самостојно и со поддршка на другите субјекти во Македонија и на странските воздухоплови скоро 20-ина дена ги гасеа пожарите, […]

Борбената униформа на Армијата на Република Македонија

Борбената униформа на Армијата на Република Македонија

Да се биде војник е тешка, чесна и одговорна професија. Војникот и неговата појава во униформа се одраз на неговиот професионализам и однос кон работата и вредностите кои армијата ги застапува Начинот на носењето на униформата, нејзиниот изглед и среденост често пати се прашање на лична гордост за еден војник, но воедно го отсликува моралот […]

„Воените генерали од Македонија 1943-2017“

„Воените генерали од Македонија 1943-2017“

Во рамките на активностите за одбележување на големиот јубилеј 25 години АРМ во  Домот на АРМ  беше промовирана монографијата „Воените генерали  од Македонија 1943-2017“, во издание на здружението „Клуб на генерали на Република Македонија“, која е авторско дело на пензионираните генерали на АРМ Мирослав Стојановски и Борис Стојаноски. На свечената промоција на монографијата „Воените генерали […]

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

Армијата на Република Македонија прослави  25 години од своето формирање. Универзитетскиот професор д-р Трајан Гоцевски по тој доби Плакета од АРМ како прв министер за одбрана, под чие непосредно раководство беше формирана нашата армија. Тоа беше поводот во овој број на „Штит“ преку разговор со проф. д-р Трајан Гоцевски да поразговараме за формирањето, за достигнувањата […]

Со воена свеченост одбележан Јубилејот 25 години АРМ

Со воена свеченост одбележан Јубилејот 25 години АРМ

Единиците од гарнизонот  Куманово во касарната „Боро Менков“, Куманово со воена свеченост го одбележаа 18-ти Август, Денот на АРМ. По повод 25 години од формирањето на АРМ  согласно Правилото за воен протокол се реализираа низа активности, интонирање на државната химна на Република Македонија и химната на АРМ, оддавање на почит на загинатите борци за Македонија […]

ИЗЛОЖБА ВО ЧЕСТ НА 25-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АРМ

ИЗЛОЖБА ВО ЧЕСТ НА 25-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АРМ

На 17 август во просториите на Воениот музеј во Скопје министерката за одбрана Радмила Шекеринска свечено ја отвори музејската изложба насловена како „25 години Армија на Република Македонија“, организирана по повод 18 Август – Денот на Армијата и големиот јубилеј „25 години од формирањето на АРМ. Историјата сведочи за сите развојни фази, за сите успеси, […]

Пештерата Врело привлекува туристи од целиот свет

Пештерата Врело привлекува туристи од целиот свет

Прекрасниот кањон Матка се наоѓа на само 15 километри од Скопје. Опфаќа 5.000 хектари од прекрасното езеро Матка, стрмни планински падини, возбудливи пештери и живописни средновековни манастири. Благодарение на својата исклучително добра положба во близина на Скопје, кањонот Матка привлекува туристи од целиот свет. Тука се наоѓаат и десет пештери и две стрмни карпи кои […]

„1000 пати добра ноќ“ Фоторепортерите – гласници на вистината

„1000 пати добра ноќ“ Фоторепортерите – гласници на вистината

Балансот помеѓу работата и приватниот живот е голем проблем на денешното време. Да се најде време за да се одржат и двете во витална состојба е навистина тешко, особено ако професијата е специфична, на пример,воен фоторепортер. Воените фоторепортери се луѓе со исклучителна храброст и посветеност, луѓе кои ставаат голем влог за да ни пренесат приказни […]

Подземните засолништа и бункери на Енвер Хоџа

Подземните засолништа и бункери на Енвер Хоџа

Еден од синонимите кој се поврзува со Република Албанија е секако големиот број на бункери кои ги има во државата. Бункеризацијата која ја спроведе Енвер Хоџа за време на своето владеење остави траен белег врз државата. Во периодот од 1960 година па сè до 1986 година се изградија севкупно 173 371 бункер од различен вид. […]