Говори

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г-ЃА РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА – ЈАНКОВСКА ПО ПОВОД „18ти АВГУСТ – ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СКОПЈЕ, 18ти АВГУСТ 2017 г., ВОЕН СТАДИОН

Почитуван Претседател, Почитувани Министри, Почитуван Началник на Генералштабот, Генерали на АРМ, Почитувани Пратеници во Собранието на РМ, Ваши Екселенции, претставници на Дипломатскиот кор, Почитувани припадници на Армијата и Министерството за одбрана, Претставници на медиумите, почитувани гости Ми претставува посебна чест, како Министер за одбрана во Владата на Република Македонија, да го честитам 18ти Август – […]

Поздравно обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод 18 Август Денот на АРМ

Почитувани! Привилегија и задоволство е да бидам денес овде, пред вас, во чест на 25 годишнината на Армијата на Република Македонија. Мал јубилеј за светот, огромен за нас и нашата држава. Дами и господа, оние кои ги носат униформите на Армијата на Република Македонија, оние кои нашата безбедност ја превземаат како нивна одговорност, оние кои […]

Обраќање на Н.Е. Радмила Шекеринска, министерка за одбрана на Република Македонија, по повод отворањето на музејската изложба „25 години Армија на Република Македонија“, 17.08.2017 година, Воен Музеј, Скопје

Почитувани, Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија како составен дел на министерството годинава одбележуваат особено значаен јубилеј – 25 години од формирањето на нашата Армија како вооружена сила на сите граѓани на Републиката. По прогласувањето на независноста на Република Македонија во 1991 година државното раководство и граѓаните на Република Македонија по мирен пат […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод започнување на воената вежба “Dragoon Guardian” Куманово 28.07.2017

Почитуван градоначалник г-дин Дамјановски, Почитуван амбасадоре Бејли, Почитуван бригаден генерал Милески, Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија и Министерството за одбрана на Република Македонија, Почитувани претставници на американските вооружени сили од 2 Cavalry regiment ( 2CR) Почитувани претставници на медиумите, Почитувани граѓани на Куманово,   Чест и задоволство ми е што сум денес овде, […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА ПО ПОВОД ДАВАЊЕТО НА СВЕЧЕНАТА ЗАКЛЕТВА на војниците на доброволно отслужување на воениот рок 07 Јули 2017 година, Велес

Почитувани војници на доброволно отслужување на воениот рок во Армијата на Република Македонија, Да се биде дел од одбраната на нашата татковина е обврска на секој граѓанин на нашата држава. Но, доброволно да се пристапи кон одбраната, како што направивте вие млади војници, е чин достоен за сите пофалби. Сите вие доброволно го одбравте војничкиот […]

ГОВОР НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ИСПРАЌАЊЕ НА КОНТИНГЕНТ НА АРМ НА ВЕЖБАТА „SABER GUARDIAN 2017“

Почитувани, Чест и задоволство ми е што сум денес овде, во Касарната Илинден, на денот на испраќањето на припадниците на Армијата на Република Македонија на вежбата „Saber Guardian 17“. Се работи се вежбовна активност од големи размери, настан која инволвира повеќе од 25.000 припадници на вооружените сили од 20-тина земји членки на НАТО и земји […]

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана на Република Македонија, г-ѓа Радмила Шекеринска – Јанковска, на Состанокот на Министрите за одбрана во формат Одлучна поддршка (29 јуни 2017 година, Брисел)

Почитуван Генерален секретар, Почитувани министри за одбрана, Дами и господа, Како новоизбран министер, дозволете ми да ги поздравам долготрајните напори на НАТО и партнерите, вклучително и мојата земја, за безбедноста, стабилноста и развојот на Авганистан. Од 2002 година, Република Македонија дава континуиран придонес кон безбедноста на Авганистан, преку учество со повеќе од 2.700 лица воен […]

ОБРАЌАЊЕ на Министерката за одбрана, г-ѓа Радмила Шекеринска на отворањето на “ЛЕТЕН КАМПУС – 2017” на 27.06.2017 година

Почитуван Декан на Воената Академија, Ви благодарам за поканата и укажаната чест денес во Центарот за обука „Пепелиште“ во организација на Воената академија на Република Македонија, „Генерал Михаило Апостолски“ свечено да го отворам Осмиот меѓународен високо-образовен одбранбено-безбедносен проект Летен Кампус 2017 –та. Ми претставува особена чест да Ве поздравам од мое лично име и од […]

ОБРАЌАЊЕ НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА по повод Денот на Воздухопловна бригада 09.06.2017

Почитувани старешини и војници, Почитувани гости и претставници на медиумите, Сакам да го изразам моето задоволство но и огромна чест што сум денес со Вас, што сум денес пред Воздухопловната бригада која што прва ја посетувам во својство на министер за одбрана. Дозволете да ви го честитам Денот на военото воздухопловство, а воедно и 25 […]

ОБРАЌАЊЕ НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ПРИМОПРЕДАВАЊЕ НА ДОЛЖНОСТА МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА 01.06.2017

Почитуван, г-дин Јолевски, Дозволете во име на сите да се заблагодарам на Вашата служба во Армијата, во Министерството за одбрана, Почитувани членови на Генералштабот, Почитувани вработени во Министерството за одбрана, почитувани гости и претставници на медиумите, Благодарна сум за укажаната доверба и за можноста во оваа област важна за нашата држава, да го вложам сето […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОСТА ПО ПОВОД ПОЧЕТОКОТ НА ОБУКАТА ЗА 8. ГЕНЕРАЦИЈА НА КАДЕТИ ВО ЦЕНТАРОТ ЗА ОБУКА НА ПИЛОТИ

Почитувани… тука сме на почетокот на обуката за 8.та генерација на курсисти за пилоти во АРМ. Особено задоволство ми е што имаме 6 кандидати кои ги поминаа селективните курсеви за оваа генерација. Во неа од 80 пријавени кандидати, шестмина ја завршија селекцијата и ја започнуваат обуката за да станат пилоти во Армијата на Република Македонија. […]

ГОВОР НА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ФЕСТИВАЛ НА ВОЕНА МУЗИКА „МАКЕДОНИЈА СИЛНО ЧЕКОРИ НАПРЕД“ Скопје 02 Мај 2017 ГОДИНА

Почитувани, Добро дојдовте во Домот на Армијата на Република Македонија каде сме домаќини на Првиот Фестивал на Воена музика организиран во историјата на суверена, самостојна и независна Република Македонија. Со звуците од Воениот оркестар нашите војници и старешини цврсто чекорат под државното знаме и знамето на својата единица како горди носители на слободарските традиции и […]