Говори

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА ПО ПОВОД ДАВАЊЕТО НА СВЕЧЕНАТА ЗАКЛЕТВА на војниците на доброволно отслужување на воениот рок 07 Јули 2017 година, Велес

Почитувани војници на доброволно отслужување на воениот рок во Армијата на Република Македонија, Да се биде дел од одбраната на нашата татковина е обврска на секој граѓанин на нашата држава. Но, доброволно да се пристапи кон одбраната, како што направивте вие млади војници, е чин достоен за сите пофалби. Сите вие доброволно го одбравте војничкиот […]

ГОВОР НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ИСПРАЌАЊЕ НА КОНТИНГЕНТ НА АРМ НА ВЕЖБАТА „SABER GUARDIAN 2017“

Почитувани, Чест и задоволство ми е што сум денес овде, во Касарната Илинден, на денот на испраќањето на припадниците на Армијата на Република Македонија на вежбата „Saber Guardian 17“. Се работи се вежбовна активност од големи размери, настан која инволвира повеќе од 25.000 припадници на вооружените сили од 20-тина земји членки на НАТО и земји […]

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана на Република Македонија, г-ѓа Радмила Шекеринска – Јанковска, на Состанокот на Министрите за одбрана во формат Одлучна поддршка (29 јуни 2017 година, Брисел)

Почитуван Генерален секретар, Почитувани министри за одбрана, Дами и господа, Како новоизбран министер, дозволете ми да ги поздравам долготрајните напори на НАТО и партнерите, вклучително и мојата земја, за безбедноста, стабилноста и развојот на Авганистан. Од 2002 година, Република Македонија дава континуиран придонес кон безбедноста на Авганистан, преку учество со повеќе од 2.700 лица воен […]

ОБРАЌАЊЕ на Министерката за одбрана, г-ѓа Радмила Шекеринска на отворањето на “ЛЕТЕН КАМПУС – 2017” на 27.06.2017 година

Почитуван Декан на Воената Академија, Ви благодарам за поканата и укажаната чест денес во Центарот за обука „Пепелиште“ во организација на Воената академија на Република Македонија, „Генерал Михаило Апостолски“ свечено да го отворам Осмиот меѓународен високо-образовен одбранбено-безбедносен проект Летен Кампус 2017 –та. Ми претставува особена чест да Ве поздравам од мое лично име и од […]

ОБРАЌАЊЕ НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА по повод Денот на Воздухопловна бригада 09.06.2017

Почитувани старешини и војници, Почитувани гости и претставници на медиумите, Сакам да го изразам моето задоволство но и огромна чест што сум денес со Вас, што сум денес пред Воздухопловната бригада која што прва ја посетувам во својство на министер за одбрана. Дозволете да ви го честитам Денот на военото воздухопловство, а воедно и 25 […]

ОБРАЌАЊЕ НА МО РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ПРИМОПРЕДАВАЊЕ НА ДОЛЖНОСТА МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА 01.06.2017

Почитуван, г-дин Јолевски, Дозволете во име на сите да се заблагодарам на Вашата служба во Армијата, во Министерството за одбрана, Почитувани членови на Генералштабот, Почитувани вработени во Министерството за одбрана, почитувани гости и претставници на медиумите, Благодарна сум за укажаната доверба и за можноста во оваа област важна за нашата држава, да го вложам сето […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОСТА ПО ПОВОД ПОЧЕТОКОТ НА ОБУКАТА ЗА 8. ГЕНЕРАЦИЈА НА КАДЕТИ ВО ЦЕНТАРОТ ЗА ОБУКА НА ПИЛОТИ

Почитувани… тука сме на почетокот на обуката за 8.та генерација на курсисти за пилоти во АРМ. Особено задоволство ми е што имаме 6 кандидати кои ги поминаа селективните курсеви за оваа генерација. Во неа од 80 пријавени кандидати, шестмина ја завршија селекцијата и ја започнуваат обуката за да станат пилоти во Армијата на Република Македонија. […]

ГОВОР НА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ФЕСТИВАЛ НА ВОЕНА МУЗИКА „МАКЕДОНИЈА СИЛНО ЧЕКОРИ НАПРЕД“ Скопје 02 Мај 2017 ГОДИНА

Почитувани, Добро дојдовте во Домот на Армијата на Република Македонија каде сме домаќини на Првиот Фестивал на Воена музика организиран во историјата на суверена, самостојна и независна Република Македонија. Со звуците од Воениот оркестар нашите војници и старешини цврсто чекорат под државното знаме и знамето на својата единица како горди носители на слободарските традиции и […]

Г О В О Р на Н.Е., Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија по повод денот на НАТО “4. април“, 04. април 2017 година, во домот на АРМ Скопје

Почитувани, Дозволете ми на самиот почеток да му се заблагодарам на Евро-атлантскиот совет на Република Македонија за организација на оваа конференција, посветена на 4-ти април, денот кога пред 68 години беше формирана Северно-атланската Алијанса. Воедно сакам да напоменам дека соработката меѓу Министерството за одбрана и Евро-атлантскиот совет прерасна во традиција и верувам дека истата ќе […]

ГОВОР НА Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА по повод промоција на публикацијата, „Турско-македонските односи низ историјата“ Битола 13. Март2017 ГОДИНА

Почитувани, Исполнетоста на салата и атмосферата, имајки тука претставници од Владата на Република Македонија, уставен судија, генерали во Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на Република Турција, претставници на Амбасадата на Република Турција во Република Македонија, голем број македонски граѓани и офицери под македонската и турската армија е доказ за пријателството меѓу нашите две […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРИЕМОТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 09 МАРТ 2017, СКОПЈЕ , КАСАРНА ИЛИНДЕН

Почитувани, Ми претставува особена чест и задоволство што денес овде пред нас се построени новите професионални војници припадници на Армијата на Република Македонија заедно со искусните и докажаните војници. Ви го честитам изборот на воената професија и Ви посакувам добредојде во Армијата на Република Македонија. Оваа година е значајна за нас и по уште една […]

Обраќање на министер за одбрана д-р Зоран Јолевски по повод Ден на Полкот за специјални операции 1 март 2017, Касарана Илинден, Скопје, 01.03.2017

Почитувани, Почитувани припадници на полкот за Специјални Операции, Од мое лично име и од името на Министерството за oдбрана и граѓаните на Република Македонија, сакам да Ви го честитам „1 март – денот на полкот за Специјални операции“, со искрени желби за успех на личен и професионален план. Денес, Република Македонија, и ВИЕ – Полкот […]