24 часа војник

Tивки професионалци  во водите на Охридското Езеро

Tивки професионалци во водите на Охридското Езеро

Нуркачките тимови од Баталјонот за специјални намени „Волци“ Кога сите други  се откажуваат, кога сите други не  можат да ја извршат задачата тогаш настапуваат македонските армиски „волци“ – доволно е да им се каже што треба, каде  и кога – за другото самите ќе се погрижат Најдобри меѓу најдобрите, мајстори на својата професија, тивки професионалци, […]

Инженерискиот  баталјон на АРМ

Инженерискиот баталјон на АРМ

Инженерискиот баталјон оваа година е одликуван со Орден за воени заслуги за исклучителен придонес и поддршка во зачувувањето на суверенитетот, независноста и територијалниот интегритет на Република Македонија, како и за зацврстувањето на националната безбедност и сигурност на македонските граѓани, особено во справувањето со бегалската криза како глобален безбедносен предизвик. Орденот од претседателот на Република Македонија […]

„Ден на дрвото“

„Ден на дрвото“

„Ден на дрвото“ е акција чиј идеен творец, долгогодишен претседател и актуелен почесен претседател е маестро Борис Трајанов. Тој, во 2008 година со група ентузијасти започна акција за  засадување на нова еко-иднина и поттикна формирање на Граѓанско здружение „Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“, кое успеа, граѓаните на Македонија да ги поведе во […]

Свечена заклетва

Свечена заклетва

Во кругот на касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес,  на 4 ноември беа  последните подготовки  за свеченоста по повод давањето на свечената заклетва на уште една, овојпат јубилејна 30-та генерација на граѓани кои доброволно станаа млади војници на отслужување на воениот рок  во АРМ. Во оваа генерација се 103 млади војници, меѓу кои и девет девојки […]

  Влијателна регионална воено-едукативна институција

Влијателна регионална воено-едукативна институција

Една од најпрестижните воени академии во регионот е токму нашата академија. Овде својот академски статус го стекнуваат и домашни студенти и странци. Авторитетна образовна институција, чија научна продуктивност создава одлични офицери кои во основата на својата биографија секогаш ги потенцираат периодите кога на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ ги стекнале неопходните знаења кои подоцна ги […]

И ЧИЗМИ  И ВИСОКИ  ПОТПЕТИЦИ

И ЧИЗМИ И ВИСОКИ ПОТПЕТИЦИ

АРМИСКАТА ДИСЦИПЛИНА ПРЕТСТАВЕНА И НА МОДНИТЕ ПИСТИ Секогаш кога „Штит“ го засилуваме со малку нестандардни содржини, по дефиниција темата ја насочуваме кон припадничките на понежниот пол кои се во редовите на АРМ. Не дека рушиме некои балкански стереотипи или дека со одреден текст се обидуваме да елиминираме некои веќе поставени клишеа, туку напротив. Секогаш се […]

СИЛНИ  СПОРТСКИ БОРБИ НА  ПОВЕЌЕ БОРИЛИШТА

СИЛНИ СПОРТСКИ БОРБИ НА ПОВЕЌЕ БОРИЛИШТА

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ  НА МЕЃУНАРОДНИОТ СОВЕТ НА ВОЕНИ СПОРТОВИ АРМ е членка на Меѓународниот со­вет на воени спортови. Соодветно на членството АРМ ги исполнува сите договорни содржини со оваа престижна спортска воена меѓународна институција. Една од најубавите и нај­атрак­тивните е и свечено да го одбележи 18 Февруари, Меѓународниот ден на МСВС. Како и секоја година така […]

ТРАНСПАРЕНТНО И ОТЧЕТНО

ТРАНСПАРЕНТНО И ОТЧЕТНО

БРИФИНГ НА НАЧАЛНИКОТ НА ГШ ПРЕД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ И ВРХОВЕН КОМАНДАНТ НА АРМ Императивите на новото време и поседувањето современа армија налагаат и отвореност и транспаретност на Армијата како една од носечките институции и субјекти на националната безбедност и одбрана на една држава. Како и секоја година, така и на почетокот на оваа 2016 година началникот […]

ДРВОТО КАКО СИМБОЛ НА ВЕЧНОСТА

ДРВОТО КАКО СИМБОЛ НА ВЕЧНОСТА

УШТЕ ЕДНАШ УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈАТА „ДЕНОТ НА ДРВОТО“ Во трагите на минатото, во спомените на одржливите цивилизации, во недогледот на убавините на животот, дрвото е оној симбол на вечноста, на долготрајноста, на убавината, на здравјето, на зеленилото. Шумите се посакувани дестинации за најубава релаксација, прошетките низ шумите го чуваат здравјето, убавината на нивното постоење е […]

ЗАКЛЕТВА  НА ВЕРНОСТ

ЗАКЛЕТВА НА ВЕРНОСТ

СВЕЧЕНО ДАВАЊЕ ЗАКЛЕТВА  НА ДОБРОВОЛЦИТЕ ОД 26. ГЕНЕРАЦИЈА Во касарната „Алексо Демниевски-Ба­у­ман“ во Велес, на 3 јули 2015 година, свечена заклетва дадоа 26. генерација  граѓани, кои доброволно ја облекоа униформата на Армијата на Република Македонија. Во пријатен летен амбиент во присуство на заменик-министерот за одбрана Илми Селами, претставници на МО и ГШ, на потчинетите команди, […]

ЕВОЛУЦИЈА НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА АРМ

ЕВОЛУЦИЈА НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА АРМ

ОПЕРАЦИИ ЗА БОРБА ПРОТИВ СОВРЕМЕНИОТ ТЕРОРИЗАМ Периодот по Студената војна, а посебно почетокот на третиот милениум, донесе значителни промени во светот на безбедноста. Заканите од конвенционален карактер постепено добиваа нови модерни димензии. Тероризмот полека го презема приматот како најголема закана за глобалната безбедност. По нападите во САД од 11 септември 2001 година се смени и […]

ВО ЧЕСТ НА СЛАВНИТЕ  ГЕМИЏИИ

ВО ЧЕСТ НА СЛАВНИТЕ ГЕМИЏИИ

СО УЧЕСНИЦИТЕ НА ВАРДАРСКАТА РЕГАТА „ГЕМИЏИИ“ ВАРДАРСКАТА РЕГАТА „ГЕМИЏИИ“ СЕ ОДРЖУВА ВО ЧЕСТ НА СЛАВНИТЕ СОЛУНСКИ АТАНТАТОРИ ИЛИ ГЕМИЏИИ ОД 1903 ГОДИНА.ТИЕ, СО СЕРИЈА САМОУБИСТВЕНИ НАПАДИ НА НЕКОИ ОД  ЈАВНИТЕ ОБЈЕКТИ ВО СОЛУН,А НАЈПРВО СО НАПАД  НА БРОДОТ „ГВАДАЛКИВИР“, САКАЛЕ ДА ГО СВРТАТ ВНИМАНИЕТО НА ЕВРОПА ЗА ПОРОБЕНАТА ОД ТУРЦИЈА МАКЕДОНИЈА. ВО СИТЕ ТИЕ БОМБАШКИ […]