Глобал

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

Во изминатите години ЕУ се соочи со голем број терористички закани и напади од насилна џихадистичка природа, од мрежно поврзани терорстички групи и индивидуални извршители. Терористичките напади во Брисел, Ница и Берлин, извршени со експлозив (Брисел) и возила (Ница и Берлин) неселективно убија и повредија голем број луѓе. Милитантните џихадисти ја докажаа способноста за нанесување […]

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиштето на НАТО е политички и административен центар на Алијансата и постојан дом на Северноатлантскиот совет, високото тело за одлучување во НАТО. Се наоѓа во Брисел, Белгија и претставува дом на националните делегации на земјите-членки и на канцелариите за врски или дипломатските мисии на земјите-партнери Меѓународниот штаб бил создаден во 1951 година за поддршка на […]

Видови и цели на нерегуларното војување

Кога нерегуларното војување е одбрано како инструмент за индиректно дејствување, примарниот ефект е повеќе психолошки отколку физички. Главната намера не е одлучна победа над противникот туку истиот да биде „изманевриран“. Така, секој што ќе го одбере нерегуларното војување ќе има за цел да ги прикаже сопствените политички цели да изгледаат како историски неопходни, неизбежни, и […]

Етика на употреба на воени роботи

Етика на употреба на воени роботи

Комплексноста на денешната безбедносна средина произлегува од тоа што после распадот на СССР, Русија од светска сила стана регионална, додека САД со европските држави како партнери, останаа да бидат единствена глобална сила. Со тоа се наруши „Нешовиот еквилибриум“, или безбедносната рамнотежа во глобалното војувалиште. Новите закани се производ на оваа нерамнотежа бидејќи никој во целост […]

Организација и структура на НАТО

Организација и структура на НАТО

Воената организација и структурите на НАТО се состојат од сите видови формации кои се вклучени и се користат за спроведување на политичките одлуки кои имаат воени импликации. Клучните елементи на воената организација на НАТО се: Воениот комитет, кој е составен од шефовите на земјите-членки за одбрана на НАТО, неговиот извршен орган односно Меѓународниот воен штаб […]

Комитети на НАТО

Комитети на НАТО

Комитетите на НАТО формираат интегрален дел од процесот на донесување одлуки на Алијансата. Тие ја обезбедуваат рамката во која земјите-членки можат да разменуваат информации за различни теми, да се консултираат едни со други и да донесуваат одлуки врз основа на консензус и заеднички договор. Секоја од 28-те земји-членки се претставени на сите нивоа во структурата […]

Центри на извонредност во НАТО

Центри на извонредност во НАТО

Во НАТО постојат и успешно функционираат одредени центри преку кои се согледуваат искуствата и практиката и се врши обука за идните човечки капацитети на Алијансата. Центрите на извонредност (Centres of Excellence) се меѓународни воени организации кои ги обучуваат и ги едуцираат лидерите и специјалистите на држави од земјите-членки и партнерите на НАТО. Тие помагаат во […]

ХАОПЛЕКСНО ВОЈУВАЊЕ

ХАОПЛЕКСНО ВОЈУВАЊЕ

КОМБИНАЦИЈА НА ХАОСОТ И КОМПЛЕКСНОСТА НА МОДЕРНАТА ВОЈНА Сите денешни војски тежнеат кон брза победа, хируршки прецизно дејство врз селектирани цели со минимална колатерална штета и, по можност, без жртви. За да ја постигнат оваа намера, државите вложуваат огромни средства за развој на нови технологии и оружја. Тоа го прави модерното војување далеку поскапо во […]

СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

РЕЛАЦИИТЕ НА НАТО СО ЕУ Едно од најважните стратешки партнерства на глобално ниво е она кое се однесува на зедничките интереси на НАТО со Европската унија (ЕУ). Двете организации одржуваат постојани политички консултации по прашања од заеднички интерес, соработуваат во ситуации на кризен менаџмент и во развој на сопствените капацитети. Заемните односи помеѓу НАТО и […]

АЗЕРБЕЈЏАН

АЗЕРБЕЈЏАН

ВЕРСКИ ПЛУРАЛИЗАМ И ПРЕДИЗВИЦИТЕ ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ИДЕНТИТЕТОТ Азербејџан е историски секуларна држава, и земја која изобилува со античко глобално наследство, вклучувајќи ги остатоците на една од најстарите населби во Gobustan, која датира од доцното камено доба и е поврзана со културата на Guruchay и развојот на човековата цивилизација. Голем број на азербејџански пештери ги […]

СТАРО-НОВИ БЕЗБЕДНОСНИ ЗАКАНИ

СТАРО-НОВИ БЕЗБЕДНОСНИ ЗАКАНИ

ЗА КОРЕНИТЕ НА МОДЕРНИОТ ТЕРОРИЗАМ И БОРБАТА СО НЕГО Корените на модерниот тероризам се врзуваат за Русија во 80-тите години на XIX век, за по една декада тој да се појави во Западна Европа, на Балканот и во Азија. Иницијатори на овој бран беа анархистите и нивната првична стратегија. Кампањата на атентати врз истакнати јавни […]

БОРБАТА СЕ ИНТЕНЗИВИРА

БОРБАТА СЕ ИНТЕНЗИВИРА

КОНФЕРЕНЦИЈА НА ООН ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ ВО ПАРИЗ Просечната температура на воздухот на планетата е сè повисока, океаните се сè „покисели“ поради присуството на јаглерод диоксид во нив. ОН бараат итна акција за да се спречи најлошото. Се предупредува дека на планетата I се закануваат климатски промени кои ќе бидат неповратни. Промената на климата може […]