Интервју

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

Армијата на Република Македонија прослави  25 години од своето формирање. Универзитетскиот професор д-р Трајан Гоцевски по тој доби Плакета од АРМ како прв министер за одбрана, под чие непосредно раководство беше формирана нашата армија. Тоа беше поводот во овој број на „Штит“ преку разговор со проф. д-р Трајан Гоцевски да поразговараме за формирањето, за достигнувањата […]

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ ЏОН АЛЕН

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ ЏОН АЛЕН

Генерале Ален, Вие имате огромно искуство при Вашите ангажмани во мисиите кои ги организира НАТО во сите краишта на светот каде што има воени жаришта и каде што треба да им се помогне на невиното цивилно население да се справи со заканите од воени дејства на непријателските групи и армии на бунтовници кои ја загрозуваат […]

ИНТЕРВЈУ СО  Н.Е. МАТС  СТАФАНСОН

ИНТЕРВЈУ СО Н.Е. МАТС СТАФАНСОН

АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ШВЕДСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Како амбасадор во Македонија сте присутни од 2013 година, како резидентен амбасадор во Македонија кој ги покрива и Косово и Албанија. Како го доживувате регионот на Западен Балкан и колку е значајна соработката помеѓу земјите од регионот? – Најнапред, благодарам што ја имам можноста да ги споделам моите […]

СВЕДОШТВА ЗА ДОЛГОВЕКОВНАТА БОРБЕНА ИСТОРИЈА

СВЕДОШТВА ЗА ДОЛГОВЕКОВНАТА БОРБЕНА ИСТОРИЈА

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р АЛЕКСАНДАР СТОЈЧЕВ, ДИРЕКТОР НА ВОЕНИОТ МУЗЕЈ Вие сте директор на Воениот музеј на Република Македонија, што значи да се биде раководител на оваа институција и колку е значајна воената историја во рамките на националната историја на еден народ? – Особена гордост и привилегија е да се раководи со национален Воен музеј, особено […]

ПРИЈАТЕЛСТВА  ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ

ПРИЈАТЕЛСТВА ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ

ИНТЕРВЈУ СО КЕРОЛАЈН БЕХТЕЛ, УЧЕСНИЧКА НА „ЛЕТНИОТ КАМПУС 2015“ НА 9 ЈУЛИ 2015 Г. БЕВМЕ ПОКАНЕТИ ДА ПРИСУСТВУВАМЕ НА ЗАВРШНАТА ВЕЖБА НА ОВОГОДИНЕШНИОТ „ЛЕТЕН КАМПУС“. ВЕЖБАТА СЕ ОДВИВАШЕ БЕСПРЕКОРНО, СПОРЕД ОДНАПРЕД ПЛАНИРАНО СЦЕНАРИО. ДЕЛ ОД СЦЕНАРИОТО БЕШЕ И ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД СЛУЧУВАЊАТА И СОСТОЈБИТЕ НА ТЕРЕНОТ. НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВЕДНАШ ЈА ЗАБЕЛЕЖАВМЕ МЛАДАТА КАДЕТКА  […]

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ-ПОТПОЛКОВНИК ВО ПЕНЗИЈА ТОДОР АТАНАСОВСКИ

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ-ПОТПОЛКОВНИК ВО ПЕНЗИЈА ТОДОР АТАНАСОВСКИ

ГЕНЕРАЛОТ ТОДОР АТАНАСОВСКИ, КОЈ ВЕЌЕ ЧЕКОРИ ВО ДЕСЕТТАТА ДЕЦЕНИЈА ОД СВОЈОТ ЖИВОТ, ОСТАВИЛ НЕИЗБРИШЛИВ ПЕЧАТ ВО РАЗВОЈОТ НА ОДБРАНБЕНО-БЕЗБЕДНОСНИОТ СИСТЕМ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. КАКО ДИРЕКТЕН УЧЕСНИК ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА И КАКО ЛУЦИДЕН ВОЕН АНАЛИТИЧАР И СИСТЕМАТИЧЕН ПЕДАГОГ КОЈ ЕДУЦИРАЛ МНОГУ ГЕНЕРАЦИИ ПИТОМЦИ И СТУДЕНТИ, НЕОСПОРНО ЗАСЛУЖУВА ДА ГО РАСКАЖЕ СВОЈОТ ЖИВОТЕН ПАТ И УШТЕ […]

40 ГОДИНИ ЕДУКАЦИJА НА КАДРИ - ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ОЛИВЕР БАКРЕСКИ, РАКОВОДИТЕЛ НА ИНСТИТУТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ, ОДБРАНА И МИР ПРИ ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ

40 ГОДИНИ ЕДУКАЦИJА НА КАДРИ – ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ОЛИВЕР БАКРЕСКИ, РАКОВОДИТЕЛ НА ИНСТИТУТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ, ОДБРАНА И МИР ПРИ ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ

Вие дипломиравте, магистриравте, докториравте, а денес и раководите со овој институт. Кажете ни нешто за почетоците, за историјата и за развојот на Институтот. – Институтот за безбедност, одбрана и мир кој се наоѓа во рамките на Филозофскиот факултет во Скопје во текот на оваа година ќе одбележи значаен настан кој се врзува со неговата работа […]

SFIDË DHE NDER I MADH  BISEDË ME KAPETANIN DAVID PETROV, PËRFAQËSUES I ARM-SË NË MISIONIN UNIFIL TË OKB-SËГОЛЕМА ЧЕСТ И ПРЕДИЗВИК - РАЗГОВОР СО КАПЕТАН ДАВИД ПЕТРОВ, ПРЕТСТАВНИК НА  АРМ ВО МИСИЈАТА УНИФИЛ НА ООН

ГОЛЕМА ЧЕСТ И ПРЕДИЗВИК – РАЗГОВОР СО КАПЕТАН ДАВИД ПЕТРОВ, ПРЕТСТАВНИК НА АРМ ВО МИСИЈАТА УНИФИЛ НА ООН

 Од кога Република Македонија има свој претставник во мисијата UNIFIL? – Република Македонија учествува во мисијата од 2007 година со еден претставник како штабен офицер во командата на UNIFIL, и ова засега е единствената мисија на Обединетите нации каде РМ има свој воен претставник. Мандатот трае една година, така што досега имало вкупно 7 наши […]

MBËSHTETJE E DOMOSDOSHME - INTERVISTË ME ILIR SELMANIN, SHEF I KABINETIT TË MMНЕОПХОДНА ПОДДРШКА - ИНТЕРВЈУ СО ИЛИР СЕЛМАНИ, ШЕФ НА КАБИНЕТОТ НА МО

НЕОПХОДНА ПОДДРШКА – ИНТЕРВЈУ СО ИЛИР СЕЛМАНИ, ШЕФ НА КАБИНЕТОТ НА МО

ВО ПРЕТХОДНИТЕ БРОЕВИ НА „ШТИТ“ ЗАПОЧНАВМЕ ПРАКТИКА СО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИОНИ ЕДИНИЦИ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОДБРАНА ПРЕКУ РАЗГОВОР СО РАКОВОДИТЕЛИ И ОДГОВОРНИ ЛИЦА ВО РАМКИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕН СЕКТОР. ОВОЈПАТ СЕ ОПРЕДЕЛИВМЕ ДА ПОРАЗГОВАРАМЕ ЗА ЕДНА АКТИВНОСТ, НЕОПХОДНА ВО СЕКОЕ ПОГОЛЕМО МИНИСТЕРСТВО ИЛИ ДРУГА ЈАВНА ИНСТИТУЦИЈА, ПРОФЕСИЈА КОЈА НЕ Е ТОЛКУ ЕКСПОНИРАНА, НО ВО КОЈА СЕ […]

DUAM TË SHKEMBEJMË PËRVOJAT   INTERVISTË ME MARTA PZHENIOSLO, U.D. AMBASADORE E REPUBLIKËS SË POLONISË NË REPUBLIKËN E MAQEDONISËСАКАМЕ ДА ГИ СПОДЕЛИМЕ ИСКУСТВАТА - ИНТЕРВЈУ СО МАРТА ПЖЕНИОСЛО, В.Д. АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

САКАМЕ ДА ГИ СПОДЕЛИМЕ ИСКУСТВАТА – ИНТЕРВЈУ СО МАРТА ПЖЕНИОСЛО, В.Д. АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МАРТА ПЖЕНИОСЛО Е АКРЕДИТИРАН ДИПЛОМАТ НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОД НОЕМВРИ 2008 ГОДИНА. КАКО ПРОФЕСИОНАЛЕН ДИПЛОМАТ ТАА ДОСЕГА ВРШЕЛА ЗНАЧАЈНИ ФУНКЦИИ ВО РАМКИ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА, А ВО ОВОЈ МОМЕНТ Е В.Д. АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Kако ги оценувате односите меѓу Република Македонија и Република […]

SYNOJMË QË ARM TË KETË NJËSINË MË ELITE NË RAJON - INTERVISTË ME GJENERALIN E BRIGADËS VASKO GJURÇINOVSKI,  KOMANDANT I REGJIMENTIT PËR OPERACIONE SPECIALEСЕ СТРЕМИМЕ АРМ ДА ИМА НАЈЕЛИТНА ЕДИНИЦА ВО РЕГИОНОТ - ИНТЕРВЈУ СО БРИГАДНИОТ ГЕНЕРАЛ ВАСКО ЃУРЧИНОВСКИ, КОМАНДАНТ НА ПОЛКОТ ЗА СПЕЦИЈАЛНИ ОПЕРАЦИИ

СЕ СТРЕМИМЕ АРМ ДА ИМА НАЈЕЛИТНА ЕДИНИЦА ВО РЕГИОНОТ – ИНТЕРВЈУ СО БРИГАДНИОТ ГЕНЕРАЛ ВАСКО ЃУРЧИНОВСКИ, КОМАНДАНТ НА ПОЛКОТ ЗА СПЕЦИЈАЛНИ ОПЕРАЦИИ

КОГА ЗБОРУВАМЕ ЗА ПОЛКОТ ЗА СПЕЦИJАЛНИ ОПЕРАЦИИ И НЕГОВИТЕ ПРИПАДНИЦИ, СЕКОГАШ СЕ ЗБОРУВА СО НАЈВИСОКИТЕ ЕПИТЕТИ, ТИЕ СЕ НАЈДОБРИ МЕЃУ НАЈДОБРИТЕ, ТИЕ СЕ НАШАТА ГОРДОСТ И ДОСТОЈНИ ПРЕТСТАВНИЦИ СЕКАДЕ КАДЕ ШТО ЌЕ СЕ РАЗВЕЕ МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ, СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ ГО ТРАСИРААТ ПАТОТ КАДЕ ШТО Е НАЈТЕШКО, ЗА НИВ НЕ ПОСТОИ НЕВОЗМОЖНО И НЕДОСТИЖНО, A […]

BASHKËPUNIM INTENSIV NDËRKOMBËTARИНТЕНЗИВНА МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА

ИНТЕНЗИВНА МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА

ИНТЕРВЈУ СО ДОЦ. Д-Р БЕКИМ МАКСУТИ, РАКОВОДИТЕЛ НА СЕКТОРОТ ЗА МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОДБРАНА Вие сте раководител на Секторот за меѓународна соработка во рамките на Министерството за одбрана. Која е основната дејност на Секторот и како е организирана работата? – Навистина ми претставува чест и задоволство, но истовремено и голем предизвик да бидам […]