Незадолжително

СОПИШТЕ  Е МОЈОТ РАЈ

СОПИШТЕ Е МОЈОТ РАЈ

ВО ПОСЕТА НА ВЛАДИМИР ЃОРГИЕВ – МУЛТИТАЛЕНТИРАН УМЕТНИК И ПРИПАДНИК НА АРМ Талентот е нешто со што човекот се раѓа, а со текот на времето тој се доизградува, се обликува и се усовршува. Ретки се луѓето кои можат да се пофалат со поголем број таленти. А, уште поретко е да се најде човек кој се […]

МИЛЕ СИРМА

МИЛЕ СИРМА

ПОСЛЕДНИОТ МАЈСТОР НА МИЈАЧКАТА РЕЗБАРСКА ШКОЛА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е ДРЖАВА КОЈА ИМА ДОЛГОВЕКОВНА И ПРЕПОЗНАТЛИВА КУЛТУРНО-ИСТОРИСКА ТРАДИЦИЈА. МАКЕДОНСКАТА АРХИТЕКТУРАТА, МАКЕДОНСКИОТ ВЕЗ, МАКЕДОНСКОТО ФИЛИГРАНСТВО, ГРНЧАРСТВОТО, ТКАЕНИТЕ КИЛИМИ, МАКЕДОНСКАТА РЕЗБА… Уметничката вредност создадена од вештите раце на македонските занаетчии отсекогаш била препознатлива и високо ценета. Радува фактот што во последно време вниманието на јавноста повторно се насочи […]

KARTOLINË NGA VARSHAVA - MUZEU I USHTRISË POLAKEРАЗГЛЕДНИЦА ОД ВАРШАВА - МУЗЕЈОТ НА ПОЛСКАТА ВОЈСКА

РАЗГЛЕДНИЦА ОД ВАРШАВА – МУЗЕЈОТ НА ПОЛСКАТА ВОЈСКА

Едно од оние места кои секој воен историчар и ентузијаст би требало да ги посети во својот живот е секако и Музејот на полската војска во Варшава, познат под своето оригинално име „Muzeum Wojska Polskiego“. Музејот е лоциран во централниот дел на главниот град на Полска, веднаш до западниот брег на реката Висла. Овој музеј […]

LOJË QË ZHVILLON SHKATHTËSITË DHE AFTËSITË USHTARAKEИГРА ШТО ГИ РАЗВИВА ВОЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ

ИГРА ШТО ГИ РАЗВИВА ВОЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ

ПРИПАДНИЦИТЕ НА АРМ И ВО СЛОБОДНОТО ВРЕМЕ ГИ НАДГРАДУВААТ СВОИТЕ МЕНТАЛНИ СПОСОБНОСТИ Шахот е една од најстарите игри која според некои автори се по­ја­вила пред 2600 години во Ин­дија и во Кина, а во 7 век играта била преземена од Арапите кои подоцна во 9 век ја пренеле во Шпанија, од каде што во 15 […]

HARKU DHE SHIGJETAЛАК И СТРЕЛА

ЛАК И СТРЕЛА

ОД ОСНОВНО ОРУЖЈЕ ДО ОЛИМПИСКИ СПОРТ  Стреличарството е едно од најстарите борбени вештини, кое сè уште е присутно и денес. Од дамнина, сè до 1500 година, лакот и стрелата биле најверните придружници на човекот, основно оружје со најдолга историја на користење, спој меѓу уметност, средство за лов и оружје за одбрана. Според некои научници дури […]

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА - Разговор со  Зоран Димов, атлетичар кој го донесе  ултрамаратонот во земјава,  а со поддршка од АРМ и планинското трчање 
BETEJA MË E RËNDË JETËSORE - BISEDË ME ZORAN DIMOV, ATLETI QË SOLLI ULTRA-MARATONËN NË VEND, NDËRSA ME  PËRKRAHJEN E ARM-SË EDHE VRAPIMIN MALOR

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА – Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

Зоран Димов е спортист на Велес за 2012 година, а во мај оваа година учествуваше на СП во далечинско трчање во Полска, кога за 24 часа истрча 188 километри. Тој е првиот велешанец кој истрча на австралискиот ултрамаратон на 100 километри. Воедно е редовен учесник на Маратонската меморијална трка од Струмица до Скопје, која секоја […]

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА - Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА – Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

Зоран Димов е спортист на Велес за 2012 година, а во мај оваа година учествуваше на СП во далечинско трчање во Полска, кога за 24 часа истрча 188 километри. Тој е првиот велешанец кој истрча на австралискиот ултрамаратон на 100 километри. Воедно е редовен учесник на Маратонската меморијална трка од Струмица до Скопје, која секоја […]

Спортот ми е сè во животот! - Силвана Карбеска, успешен ракометен судија, поранешна репрезентативна ракометарка и џудистка
SPORTI ËSHTË GJITHÇKA NË JETËN TIME! - SILLVANA KARBESKA, REFER I SUKSESSHËM I HENDBOLLIT,      HENDBOLLISTJA PËRFAQËSUESE E MËPARSHME DHE XHUDISTE

Спортот ми е сè во животот! – Силвана Карбеска, успешен ракометен судија, поранешна репрезентативна ракометарка и џудистка

За неа среќата е на сите патеки кои може да остварат спојки поврзани со животната приказна наречена ракомет. Има само 37 години, а веќе е докажан интернационален судија на ракометните терени. Силвана Карбеска е во цутот на кариерата. Таа е доказ дека кога човек знае што сака не може да заскита во животот. Срцето i […]

Низ лавиринтот на надежта - Миле Стојкоски, човекот кој со инвалидска количка измина светски друмови 
PËRMES LABIRINTHIT TË SHPRESËS - MILE STOJKOVSKI, NJERIU I CILI ME KARROCË INVALIDORE KALOI RRUGË BOTËRORE

Низ лавиринтот на надежта – Миле Стојкоски, човекот кој со инвалидска количка измина светски друмови

Десеттина минути на нозе! „Војнички строј” за борецот – прилепчанецот Миле Стојкоски. Инвалид, кој 16 години лута низ лавиринтот на надежта, еден ден да стане од инвалидската количка. Деновиве, топол рефлекс ги преплавил питомите нозе кои цврсто како карпа конечно му пркосат на животот. Сè уште чекорот е поспан, но надежта последна умира. Маратонецот со […]

Оригинална комбинаторика на професија и хоби - Примариус д-р Благоја Дамески – успешен стоматолог, политичар, колумнист, шахист
Kombinimi origjinal i profesionit dhe hobit - Primarius d-r Bllagoja Dameski – stomatolog i suksesshëm, politikan, kolumnist dhe shahist

Оригинална комбинаторика на професија и хоби – Примариус д-р Благоја Дамески – успешен стоматолог, политичар, колумнист, шахист

Уста сува, зборови – жарови, динамичен чекор на шаховска фигура. Епитети наменети за прилепскиот стоматолог, Благоја Дамески, човек со вечен пркос кон животот и времето. Неуморен, со широк умствен хоризонт и врвици, со сетилен копнеж залеан со искуство натрупано од чекорење по рутинска животна патека. Шеесет и деветгодишниот специјалист по детска стоматологија, зацврстен е како […]

Спортот за припадниците на АРМ е посебно важен – Пепи Манасков, еден од најуспешните македонски ракометари на сите времиња

Пепи Манасков е еден од најуспешните македонски ракометари на сите времиња. Во интервјуто за месечникот „Штит“ тој говори за патот до успехот, за своето служење во некогашната ЈНА. Се осврнува и на АРМ и на нејзината голема улога за афирмација на Република Македонија, со учеството на нејзини припадници во многу мировни мисии во светот и […]

На македонски во Авганистан – Средба со мировникот Кире Николов од бВП, учесник во мисијата за менторирање на припадниците на авганистанската воена полиција

Мисијата ИСАФ во Авганистан е најсериозниот, воедно и најблескавиот период во биографијата на многу припадници на АРМ кои досега дадоа несебичен придонес во реализацијата на нејзините цели. Независно од исклучителните и супстандардни услови во кои се наоѓаа нашите мировници, гледано од сите аспекти во Авганистан, оваа специфична мисија ги потврди квалификациите на нашите војници, чија […]