Вооружување

„Тринити“ - како духот излезе од шишето

„Тринити“ – како духот излезе од шишето

„Тринити“ е кодното име на тестирањето на првата атомска  бомба направена во светот, а е дадено како асоцијација на тројството Господ, Синот и Светиот дух. 16 јули 1945 година е денот кога започнува нова трка во вооружувањето помеѓу големите сили во светот, ден кога САД ја покажаа својата супериорност и својата моќ. Од тој ден […]

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ - Суперсоничен јуришен и борбен  авион

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ – Суперсоничен јуришен и борбен авион

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ е суперсоничен двомоторен авион, оспособен за лет во сите временски услови и за лет од носачи на авиони. Тој е јуришен и борбен авион, па оттука доаѓаат буквите F/A во неговата ознака. Овој авион бил меѓу првите авиони во кој се користени мултифункционални дисплеи, а со едно копче пилотот бил во […]

„ACHZARIT HAPC“ - Израелски тешки оклопни транспортери

„ACHZARIT HAPC“ – Израелски тешки оклопни транспортери

Оклопниот транспортер познат како „Achzarit“ е оклопен транспортер кој се заснова на руските модели на тенкови „Т-55/Т-54“ кои се заробени во текот на Арапско – израелските војни. Првите тешки оклопни транспортери беа оперативни во 1989 година, и брзо потоа се испратени во Јужен Либан. Тие беа доделени на бригадата Голани од IDF, која оперираше на […]

Германски ракетен систем за противвоздушна одбрана земја – воздух „IRIS-T SL“

Германски ракетен систем за противвоздушна одбрана земја – воздух „IRIS-T SL“

Ракетниот одбранбен систем „IRIS-T SL“ е нов, мобилен, наведуван ракетен систем за противвоздушна одбрана од среден дострел земја – воздух, дизајниран и развиен од страна на „Diehl BGT Defence“ Вертикалното лансирање, малата тежина и интероперабилните ракети „IRIS-T SL“, може да се интегрираат со постоечките и идните системи за противвоздушна одбрана на сојузничките сили, користејќи го […]

Тежок митралез „ДШК 38“

Тежок митралез „ДШК 38“

Основна намена на тешкиот митралез „ДШК 38“ е неутрализирање или уништување на пешадија, митралески гнезда (отпорни точки), непријателки позиции наменети за противоклопна борба, воени неоклопени и лесно оклопени возила и воени летала на мала височина. Оружјето се користи или се користело во сите родови на армиите. Mитралезот„ ДШК 38“ работи на принципот на позајмување на […]

Воени часовници

Воени часовници

За развојот на воените часовници најважен е 20 век, односно мноштвото настани и достигнувања поради кои часовниците се усовршувале. Развојот на авијацијата, зголемената потреба за прекуморска пловидба, која подразбира навигација, двете светски војни и развојот на науката и техниката можат да се издвојат како најважни. Се смета дека првиот пилотски часовник го изработил прочуениот произведувач […]

Брод „SEALION-II“

Брод „SEALION-II“

Бродот „SEALION-II“ поседува уникатен облик на конструкцијата која овозможува сталожено пловење при големи брзини. Во одделот NSW (Naval Special Warfare- Морнаричко специјално војување) на морнарицата на САД е единствено пловило со затворен климатски контролиран простор за патници и товар, со цел заштита од различни временски услови, овозможуваќи ангажман насекаде во светот. Уникатниот облик на конструкцијата […]

„AMX“, лесен  ловец-бомбардер

„AMX“, лесен ловец-бомбардер

Според градбата „AMX“ е високоподзвучен едномоторен млазен авион со висококрилна класична конструкција од која се развиени едноседна и двоседна верзија. Основните материјали за градба на конструкцијата се легури од алуминиум, а во мал процент се користат и композитни материјали. За да се зголеми можноста за преживување на леталото при изведување на борбените мисии, главните системи […]

„AFV Grizzly“ Канадско оклопно  борбено возило

„AFV Grizzly“ Канадско оклопно борбено возило

Оклопното борбено возило „AFV Grizzly“ е едно од трите оклопни возила за општа намена од фамилијата AVGP (Armored Vehicle General Purpose), повторно нарачани за производство во 1976 година од страна на канадската армија и произведени врз основа на иста шасија. Тоа се оклопните возила „Cougar“ (за огнена поддршка), „Husky“ (оклопно возило за поддршка-извлекување) и „Grizzly“ […]

Руски  ракетен систем  „земја-воздух“  OСA

Руски ракетен систем „земја-воздух“ OСA

Ракетниот систем 9K33 „OСA“ е производ на руската воена индустрија, а во НАТО е познат под кодот „SA-8 Gecko“. Тој претставува тактички, високомобилен ракетен систем со краток дострел, наменет за гаѓање на воздушни цели на мали височини Програмата за развој на овој ракетен систем беше долготрајна, со големи побарувања за редизајн, како на ракетите така […]

Молотов коктел -  тајното финско оружје

Молотов коктел – тајното финско оружје

Првото формално користење на Молотовите коктели од страна на организирана војска се случило за време на Шпанската граѓанска војна во септември 1936 година, во битката за Толедо. Ефикасноста на „шишето-бомба“ била толку драматична, што тоа можеби бил и одлучувачки фактор за одбивање на сите лојалистичките контранапади. Ова бил прв и последен пат во текот на […]

Автомат „UZI“

Автомат „UZI“

Автоматот UZI, којшто е над 60 години во практична борбена употреба претставува компактно оружје со одличен баланс, издржливо, прецизно и ефикасно. Бил дизаниран во 1948 год. од офицерот на израелската армија Узиел Гал, по кого го добил и името UZI. Како пример за создавањето  е  чешкиот автомат ,,Модел 23”. Во текот на 1950 год. е […]