МО Зоран Јолевски Говори

Обраќање на министерот за одбрана, Зоран Јолевски по повод изложбата „Италијанската армија на Македонскиот фронт 1916 – 1918“ во Воениот музеј 22.11.2016 година, Скопје

Министерството за одбрана на Република Македонија со денешната изложба во Воениот музеј продолжува со одбележување на 100 години од Првата светска војна како потсетник на сите воени ужаси и страдања на човештвото и со испраќање на пораки за мир, соживот и изградба на просперитетен свет за идните поколенија. Територијата на Република Македонија и македонскиот народ […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ НА ПОСТОЈАНОТО СЕДИШТЕ НА БАЛКАНСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ НАМЕНСКИ СИЛИ ВО СКОПЈЕ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 05.10.2016 година

Ми претставува огромно задоволство и особена чест што заедно денес присуствуваме на свеченото отворање на просториите во кои ќе биде сместен Главниот Штаб на Балканските Медицински Наменски Сили, со постојано седиште во Скопје. Особено сум среќен за остварениот успех, кој е резултат на вложен труд и посветеност на земјите кои се вклучија со искрена желба […]

31. СВЕТСКО ВОЕНО ПРВЕНСТВО ВО БОРЕЊЕ ГОВОР НА Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 21. септември 2016 година

Ми претставува големо задоволство и привилегија да Ви посакам срдечно добредојде во Република Македонија и многу успеси на 31.светско воено првенство во борење. Исто така, јас сум почестен да говорам на отворањето на овој исклучително важен спортски настан во борење. Армијата на Република Македонија и граѓаните се особено горди што сме ваши домаќини. Македонскиот народ […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД 18-ТИ АВГУСТ ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СКОПЈЕ, 18.08.2016 ГОД.

Почитуван Претседателе, Почитувани министри, Почитуван Началник на Генералштабот, генерали, Почитувани пратеници во Собранието на РМ, Ваши екселенции, амбасадори во Македонија и воени аташеа Почитувани припадници на АРМ и Министерството за одбрана, Почитувани гости, Ми претставува особена чест и задоволство да го честитам „18-ти август – Денот на Армијата на Република Македонија” на сите припадници на […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, ПО ПОВОД 10-ГОДИНИ ВОЕН МУЗЕЈ, Порта Македонија, 31.05.2016

Почитувани, Ми претставува особена чест и задоволство што денес заедно со вас ќе го одбележиме јубилејот на Воениот музеј  – 10 години од формирањето на Воениот музеј, во ова прекрасно здание и амбиент, со придружен настап на Баталјонот за почести на Армијата на Република Македонија. Со одбележување на значајни јубилеи на институциите на самостојна и […]

ГОВОР на Н.Е., Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија на по повод „Денот на НАТО – 4. април“, 04. април 2016 година, Скопје

Почитуван потпретседател на Евро-Атланскиот Совет на Македонија, г-дин Исмет Рамадани, Почитуван амбасадор на САД, г-дин Џес Бејли, Почитуван амбасадор на Република Турција, г-дин  Омур Солендил, Почитуван амбасадор на Република Полска, г-дин Јацек Мултановски, Почитуван Шеф на Канцеларијата на НАТО во Република Македонија, морнарички капетан Румен Радев, Почитувани медиуми, Дами и господа, Особена чест и задоволство […]

ГОВОР на Н.Е. Зоран Јолевски Министер за одбрана на Република Македонија Министерскиот состанок Central European Defence Cooperation (CEDC) + LBN, MKD, MNE, SRB Defence Ministers Meeting – VIENNA, 31 March to 1 April 2016) Working session ”Refugee crisis – Western Balkan route” Виена, Република Австрија 1 април 2016

Дозволете ми на самиот почеток да се заблaгoдарам на г-дин Hans Peter DOSKOZIL, министер за одбрана и спорт на Република Австрија, за гостопримството и на напорите за организацијата на овој состанок посветен на бегалската криза и балканската рута. Благодарам Ханс Петер за твоето лидерство. На самиот почеток сакам да ја истакнам благодарноста на Македонија за […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРОМОЦИЈАТА НА ПУБЛИКАЦИЈАТА „АРМ – 12 ГОДИНИ АМБАСАДОР НА МИРОТ“ 17.03.2016, Музеј на македонската борба

Почитувани, Добредојдовте во ова прекрасно здание, во Музејот на македонската борба за државност и самостојност каде Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија денес, заедно со вас ценети гости,за прв пат меѓу славните војводи и команданти од минатото ги споделуваме успесите на македонската војска од почетокот на 21-от век. Армијата на Република Македонија се […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, ПО ПОВОД ПОТПИШУВАЊЕТО НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПОРАНЕШНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ

Почитувани, Ми претставува особена чест што денеска тука ќе ги потпишуваме договорите за вашиот повторен ангажман во државните институции на Република Македонија. Како што знаете Армијата на Република Македонија и Министерството за одбрана инвестираат многу во вашата обука во здобивање на вештини кои што се значајни за вас како професионални војници меѓутоа и вештини кои […]

Обраќање на Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, на свеченоста по повод Денот на Полкот за специјални операции

Почитуван началник на ГШ на АРМ, генерал Величковски Почитуван министер во Владата на Република Македонија, г. Џери Наумоф Почитувани генерали, Почитувани гости, дами и господа, Почитувани професионални војници и офицери од Полкот за специјални операции, Особено сум горд што денес заедно со вас, припадниците на Полкот за специјални операции, го одбележуваме Денот на вашата единица […]

Обраќање на министерот Јолевски на отворањето на изложбата „Американскиот Црвен крст во Македонија за време на Првата светска војна“ во Воениот музеј 24.02.2016

Министерството за одбрана на Република Македонија особено внимание му посветува на минатото на нашата земја и на односите кои низ годините зад нас ги градиме со нашите партнери и пријатели. Стратешкото партнерство и искреното пријателство на Република Македонија со Соединетите Американски Држави  не од понов датум, туку има многу настани кои се сведоци за истото. […]

Обраќање на Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски на отворањето на НАТО-напредната школа за справување со заканите од тероризмот во Југоисточна Европа 14.02.2016, Охрид, Република Македонија

Дами и господа, Особено задоволство ми е што денеска во Република Македонија, во Охрид сме домаќини на напредниот курс за претставници од Југоисточна Европа за борба против тероризмот. Овој курс е поддржан од НАТО, од Научната програма за мир. Ваков курс за втор пат организираме со универзитетот „Норвич“. Пред неколку години организиравме поголем настан посветен […]