МО Зоран Јолевски Говори

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРОМОЦИЈАТА НА ПУБЛИКАЦИЈАТА „АРМ – 12 ГОДИНИ АМБАСАДОР НА МИРОТ“ 17.03.2016, Музеј на македонската борба

Почитувани, Добредојдовте во ова прекрасно здание, во Музејот на македонската борба за државност и самостојност каде Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија денес, заедно со вас ценети гости,за прв пат меѓу славните војводи и команданти од минатото ги споделуваме успесите на македонската војска од почетокот на 21-от век. Армијата на Република Македонија се […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, ПО ПОВОД ПОТПИШУВАЊЕТО НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПОРАНЕШНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ

Почитувани, Ми претставува особена чест што денеска тука ќе ги потпишуваме договорите за вашиот повторен ангажман во државните институции на Република Македонија. Како што знаете Армијата на Република Македонија и Министерството за одбрана инвестираат многу во вашата обука во здобивање на вештини кои што се значајни за вас како професионални војници меѓутоа и вештини кои […]

Обраќање на Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, на свеченоста по повод Денот на Полкот за специјални операции

Почитуван началник на ГШ на АРМ, генерал Величковски Почитуван министер во Владата на Република Македонија, г. Џери Наумоф Почитувани генерали, Почитувани гости, дами и господа, Почитувани професионални војници и офицери од Полкот за специјални операции, Особено сум горд што денес заедно со вас, припадниците на Полкот за специјални операции, го одбележуваме Денот на вашата единица […]

Обраќање на министерот Јолевски на отворањето на изложбата „Американскиот Црвен крст во Македонија за време на Првата светска војна“ во Воениот музеј 24.02.2016

Министерството за одбрана на Република Македонија особено внимание му посветува на минатото на нашата земја и на односите кои низ годините зад нас ги градиме со нашите партнери и пријатели. Стратешкото партнерство и искреното пријателство на Република Македонија со Соединетите Американски Држави  не од понов датум, туку има многу настани кои се сведоци за истото. […]

Обраќање на Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски на отворањето на НАТО-напредната школа за справување со заканите од тероризмот во Југоисточна Европа 14.02.2016, Охрид, Република Македонија

Дами и господа, Особено задоволство ми е што денеска во Република Македонија, во Охрид сме домаќини на напредниот курс за претставници од Југоисточна Европа за борба против тероризмот. Овој курс е поддржан од НАТО, од Научната програма за мир. Ваков курс за втор пат организираме со универзитетот „Норвич“. Пред неколку години организиравме поголем настан посветен […]

ГОВОР на Н.Е. Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија, по повод свечената заклетва на 19-тата класа на Воената Академија и промоција на нова генерација на потпоручници, 26 октомври 2015 година, Скопје

Почитувани, Ми претставува особена чест и задоволство да говорам на денот на положувањето на свечената заклетва на 19-класа и дипломирањето на 15-тата класа на Воената Академија. Сите ние денес овде сме горди на Вас и на Вашиот избор на воената професија. Почитувани питомци на 19-класа, Ви го честитам изборот на воената професија и Ви посакувам […]

ГОВОР на Н.Е. Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија, по повод почетокот на обуката на 5-тата генерација кандидати за пилоти 16 октомври 2015 година, Скопје

Пред нас се талентирани и внимателно селектирани кандидати, кои во Центарот за обука на пилоти на Армијата н Република Македонија во следните 18 месеци ќе имаат обука која ќе ги направи високо професиони пилоти, спремни за сите предизвици кои со себе ги носи пилотскиот позив, кој не е само професија туку е и начин на живеење.

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРИЕМОТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 07 СЕПТЕМВРИ, СКОПЈЕ , КАСАРНА ИЛИНДЕН

Почитуван Началник на ГШ на АРМ Почитуван заменик – началник на ГШ на АРМ, Почитувани претставници од МО, Почитувани генерали во АРМ, Почитувани војници и воени старешини на АРМ, Почитувани гости и новинари, Дами и господа Почитувани ново примени професионални војници добро дојдовте во Армијата на Република Македонија Во изминатите години си поставивме за цел […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ЦЕРЕМОНИЈАТА ЗА ПРИМОПРЕДАВАЊЕ НА ДОЛЖНОСТА НА КОМАНДАНТОТ НА ЗДРУЖЕНАТА ОПЕРАТИВНА КОМАНДА, КУМАНОВО, 21 АВГУСТ

Почитуван Началник на ГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски, Почитуван бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, Почитувани претставници од МО и старешини од ГШ на АРМ Почитувани гости, дами и господа, Ми претставува особена чест што денес имам можност да го одбележам примопредавањето на должноста Командант на Здружената оперативна команда меѓу досегашниот и идниот Командант на […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД 18-ТИ АВГУСТ ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СКОПЈЕ, 18.08.2015 ГОД.

Почитуван Претседател на Република Македонија, Почитуван Претседател на Собранието на Република Македонија Почитуван Претседател на Владата на Република Македонија Почитуван НГШ на АРМ, Претставници на дипломатскиот кор во Република Македонија, Почитувани припадници на АРМ, Почитувани гости, Дами и господа, Ми претставува особена чест и задоволство да Ви го честитам овој значаен ден од поновата историја […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ТРАГИЧНИОТ НАСТАН КАЈ КАРПАЛАК 08 АВГУСТ 2015

Денес (8 август 2015) одбележуваме 14 години од трагичниот настан кај месноста Карпалак каде во заседа загинаа 10 припадници на Армијата на Република Македонија. Денес е тешко да се биде на ова место, но истовремено и вистинска чест од името на Владата на Република Македонија (и како прв човек на одбраната) да оддадеме почит и […]

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана Зоран Јолевски по повод отварањето на меѓународната ЕУ вежба „ИПА КАМПЕКС 2015“ на 18.06.2015 година во Скопје

Почитуван Државен Секретар, г-дин Бизјак, Почитуван Амбасадоре Орав, Почитуван директор на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу Почитувани учесници, Почитувани претставници на медиуми, Дами и господа, Дозволете ми на самиот почеток да Ви посакам добредојде и да ви посакам убав престој во Република Македонија, која воедно е и домаќин на овој значаен меѓународен настан […]