МО Зоран Јолевски Говори

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски по повод отворање на изложбата „100-години Прва светска војна“, во организација на Амбасадата на Словачка, во Кинотеката на Македонија

Почитувани… Военото минатото на човештвото, особено светските војни од минатиот век оставија несогледливи последици во однос на човечки и материјални жртви. Првата светска војна од 1914-1918 година донесе многу поделби, разделби и страдања на мобилизираните воени лица најчесто распоредени далеку од дома во ровови и на борбени позиции во дотогаш невидениот светски вооружен судир, наречен […]

ОБРАЌАЊЕ на Н.Е. Зоран Јолевски, министер за одбрана на Република Македонија по повод 18-ти август Ден на Армијата на Република Македонија Охрид, 18 август 2014 година

Почитуван Претседател на Република Македонија, Почитуван Претседател на Собранието на Република Македонија Почитувани Министер за внатрешни работи, Почитуван Началник на Генералштаб, Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија, Почитувани претставници од дипломатскиот кор во РМ, Почитувани гости, Дами и господа, Дозволете најпрво да им се обратам на нашите војници, офицери, подофицери и цивилни лица во […]

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана Н.Е. Д-Р ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ по повод промоцијата на питомците од 14та класа и на 2та класа на слушателите на стручно оспособување и усовршување за родот авијација на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје 31.7.2014

Ми претставува особена чест и задоволство да се обратам на свеченоста по повод промовирањето на 34 питомци од 14. класа од Воената академија и на двајцата слушатели од родот авијација во офицерски чин.

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана на Република Македонија, д-р Зоран Јолевски на свеченоста по повод испраќање на контингентот на арм во мировната операција ИСАФ во Авганистан 03.07.2014

Почитуван Претседател на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов (TBC), Почитуван Началник на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија, Драги гости, Дами и господа, Френклин Рузвелт рекол: „Слободата значи доминација на човековите права, насекаде! Ние ги поддржуваме сите оние кои се борат да ги уживаат и да ги зачуваат […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, РЕДОВЕН СОСТАНОК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СО НАТО, 20. ЈУНИ 2014 ГОДИНА, БРИСЕЛ

Почитуван Заменик генерален секретар, Почитувани амбасадори, Дами и господа, Ми претставува чест и задоволство како нов министер за одбрана на Република Македонија, да учествувам на овој редовен МАП состанок и да говорам за постигнувањата и предизвиците во одбранбените подготовки за членство на мојата земја во Алијансата. На почетокот би сакал да се заблагодарам на членовите […]